De stora internationella kryssningsfartygen dumpar 850 miljoner liter avloppsvatten varje år i Östersjön, än så länge helt lagligt. Foto: Arkivbild

Stopp för toaavfall i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av toaavfall från kryssningsfartygen som besöker Östersjön töms rätt ut i havet, hittills har det varit helt lagligt, men idag fattades ett beslut som kommer att sätta stopp för det.

Förra året blev det förbjudet för fritidsbåtar att tömma sina toaletter i Östersjön på svenskt vatten, medan de stora kryssningsfartygen kunde tömma sina toatankar ute på internationellt vatten, bara några mil bort, först nu kommer förbudet.

Idag fattade den internationella sjöfartsorganisationen, IMO, ett beslut om att förbjuda utsläpp av toalettavfall från passagerarfartyg i Östersjön. De nya reglerna inebär att utsläpp av toalettavfall inte kommer att vara tillåtet från nya fartyg efter årsskiftet 2019, och för redan befintliga från och med 2021.

– Jag är glad att vi nu äntligen får ett förbud mot toalettavfall i Östersjön. Från svensk sida har vi arbetat mycket aktivt med denna fråga. Utan det svenska engagemanget hade den överenskommelse som nu nåtts inte varit möjlig, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Läs mer: 850 miljoner lite avloppsvatten dumpar kryssningsfartygen i Östersjön

Många stater var emot förbud

En undersökning som WWF gjort 2015 visade att bara en av 33 kryssningsoperatörer som trafikerar Östersjön tar hand om sitt toalettavfall. Färjelinjerna som Tallink Silja, Viking Line och Eckeörlinjen tar däremot hand om sitt avfall i hamn.

Läs mer: Krävs internationellt samarbete för att stoppa dumpningen

– Det har varit en lång och tidvis knepig förhandling, då ett stort antal stater varit emot ett förbud. Vi är därför mycket nöjda med det beslut som IMO:s medlemsstater nu har fattat, även om vi naturligtvis hade önskat att ett beslut hade kunnat komma ännu tidigare, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.