Det blev totalstopp i tunnelbanan efter ett strömavbrott. Foto: Danielle Langert/Frida Claesson

Trafiken på röda linjen rullar igen – efter två timmars stopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett strömavbrott vid trafikledningen stod all tunnelbanetrafik på röda linjen stilla på tisdagseftermiddagen.

– Skärmarna var svarta och trafikledaren kunde inte se var tågen var, säger Fredrik Cavalli-Björkman vid SL:s pressjour.

Omkring 100 000 resenärer drabbades när röda linjen i Stockholms tunnelbana drabbades av ett trafikstopp. Både linje 13 och 14 stod still på grund av ett strömavbrott som slog ut signalställverket i Liljeholmen där SL:s trafikledare sitter.

Samtliga tåg stod vid plattformarna.

– Skärmarna var svarta och trafikledaren kunde inte se var tågen var, därför stod de still, säger Fredrik Cavalli-Björkman vid SL:s pressjour till SVT Stockholm.

Långa köer i för bussresenärer efter tunnelbanestoppet. Foto: Frida Claesson

Hundratusentals resenärer drabbas

Stoppet inträffade kl 16:39, mitt i rusningstrafiken, och varade till kl 18. Det handlade om många tåg och många resenärer. Linjerna trafikeras med 36 tåg. Varje tåg tar 1.000 resenärer. Sammanlagt genomförs 1,2 miljoner resor på röda linjen varje dag. 

– Det var många som berördes av det här stoppet, röda linjen har normalt mellan  50.000  och 100.000 resenärer i timmen, konstaterar Fredrik Cavalli-Björkman vid SL.

Vad berodde strömavbrottet på?

– Det är oklart, men man misstänker ett underhållsarbete på reservkraften, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Även busstrafiken drabbas när det stora antalet passagerare tvingas till annan kollektivtrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.