Läkare starkt kritiska mot Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Läkarföreningen vid Karolinska universitetsjukhuset har fått nog – idag överlämnades en misstroendeförklaring till sjukhusdirektör Melvin Samson.

Läkare vid Karolinska i Solna har länge efterlyst underlag om den nya vårdmodell som nu införs på Nya Karolinska. Det handlar om nya arbetssätt – i teman – om patientflöden och värdebaserad vård.

Modellen har väckt frågor och frustration och ledde bland annat till att en av de tilltänkta toppcheferna Jan Liska valde att avsäga sig sin tjänst. Anledningen var enligt honom ”allvarliga risker med patientsäkerheten” något som även läkarfacket ställde sig bakom. Liska förespråkade att öppningen sköts fram.

Läkarföreningen: ”Har inget förtroende kvar”

Men Nya Karolinska öppnade som planerat. Den 20 november flyttade stora delar av tema Hjärta och Kärl in i det nya sjukhuset, däribland all slutenvård inklusive intensivvård, operationsavdelningar och delar av öppenvården.

Nu överlämnar Läkarföreningen vid Karolinska universitetsjukhuset en misstroendeförklaring till sjukhusdirektören Melvin Samson.

– Vi har inget förtroende kvar, vi har försökt kommunicera under väldigt lång tid och inte fått konkreta svar, säger Yvonne Dellmark, ordf. Läkarföreningen vid Karolinska universitetssjukhuset.

Kan Melvin Samson sitta kvar?

Vi vill inte ta ställning till någon enskild person på det sättet utan vi tycker att de styrande politikerna måste ta sitt ansvar här och se hur sjukhuset styrs och hur de vill att det ska styras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.