Kylan ställer till det i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora störningar denna fredag i kollektivtrafiken, både på bussar, pendeltåg och Roslagsbanan.

Det är ingen bra morgon för pendlare och alla andra resenärer i kollektivtrafiken. Kylan och halkan ställer till det för bussarna som på flera håll blivit försenade.

– Det är kylan i kombination med luftfuktighetens om orsakar problem. Det gör att bussar inte kan starta, vi har dörrmekanismer som går sönder, fjädringar som går sönder och hela värmesystem. Det sker en del bussutbyten, säger Hanna Wilkinson, presskontakt på SL.

Flera busslinjer är drabbade men i synnerhet Södertäljetrakten ska ha stora bussproblem. Halkan orsakar också problem för busstrafiken, generellt går allt långsammare idag, enligt Hanna Wilkinson.

Pendeltågen försenade

Pendeltågen var under dagen försenade norrut med färre avgångar mellan Spånga och Kungsängen på grund av spårfel och det orsakade stora förseningar på hela linjen. Trafiken kom igång vid 14-tiden och det är osäkert om kylan var orsaken. Även Roslagsbanan som tidigare hade förseningar rullar som den ska.

Tunnelbanan går som vanligt

Tidigare på morgonen och hela förmiddagen var även spårtrafiken är drabbad av minusgraderna. Tunnelbanans gröna linje hade förseningar och oregelbunden trafik på grund av ett rälsbrott som nu är lagat.

– Vi hade flera växelfel och kylan orsakade rälsbrott där tågen måste köra 15 kilometer i timmen, men nu går de som det ska, säger Hanna Wilkinson.

Senaste information finns på sl.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.