Foto: svt

Stort kulturstöd till Värmdös bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Språkhjälp till nyanlända, spridning av världslitteratur och stärkt verksamhet för barn och unga är några av de projekt som statens kulturråd satsar på vid Värmdös bibliotek.

Värmdö bibliotek har tilldelats tre bidrag från Statens Kulturråd till ett värde av 350 000 kronor. 200 000 kronor satsas på ett projekt för nyanlända och asylsökande. Det inkluderar en satsning på mångfald, ett lättillgängligt utbud till nyanlända och ett mål är att erbjuda språkhjälp. Det görs genom samarbete med bland annat SFI, Rädda barnen och Röda korset som erbjuder språkcafé, bokcirklar och filmklubbar.

– Det här betyder mycket för oss självklart, och det är viktig verksamhet och då vill vi också att så många ska få ta del utav detta, säger Fredrik Nornvall, Kultur och fritidschef Värmdö kommun.

Pengarna fördelas på flera projekt

30 000 kronor satsas på läsfrämjande bokcirklar och 120 000 kronor går till inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek.

Pengarna kommer också gå till en satsning på det HBTQ-arbete, samt ett fortsatt projekt för personer med funktionsnedsättning. Totalt kommer pengarna fördelas på de fyra biblioteken som finns i Värmdö kommun.

Andra bibliotek som fått bidrag är: Stockholms stadsbibliotek/Järva, Solna stadsbibliotek och bibliotek Huddinge.

Kulturrådet delade ut bidrag till 21 län över landet

Kulturrådet satsar totalt tio miljoner kronor för biblioteksverksamhet för nyanlända och asylsökande. Stödet har omfattat totalt 51 projekt från alla 21 län.

Syftet är att skapa ett demokratisk arena på biblioteken, där alla kan dela med sig av sin egen kultur, kunskap och litteratur oavsett vilken bakgrund människorna och samtidigt underlätta integration in i samhället.

Exempel på aktiviteter som har fått stöd runt om i landet är språkcaféer, svenska med bebis och skrivarworkshops.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.