Skärgårdsbåt Foto: Scanpix

Strejk i skärgårdstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Anställda vid skärgårdstrafiken har gått ut i strejk och stora delar av skärgårdsbåtarna och Djurgårdsfärjan Stockholm ligger nu kvar vid kajen.

Efter många turer mellan Sjöbefälsföreningen och arbetsgivarorganisationen Almega så fanns till slut ingen återvändo och strejk bröt ut vid midnatt.

– Förhandlingarna har strandat, säger Mats Jäderland, vd på Sjöbefälsföreningen, på morgonen till SVT Stockholm.

I Stockholm påverkar det här i stort sett hela skärgårdstrafiken samt Djurgårdsfärjorna och linje 85 (Riddarfjärdslinjen) och resenärerna får nu försöka hitta andra resvägar.

– Vi har gått ut väldigt försiktigt med ett milt varsel, om man kan säga så. Vi lamslår inte trafiken på något sätt, långt ifrån, men det finns ju möjlighet att trappa upp konflikten om det skulle krävas, säger Mats Jäderland.

”Extremt oseriöst”

Konflikten handlar i stora drag om arbetsvillkor och krav på tarifflönesättning.

Sjöbefälsföreningen vill bland annat ha ett lönesystem med tarifflöner, som innebär att lönen räknas ut efter hur många år man har jobbat. Almega vill istället ha individuell lönesättning.

Igår avvisade sjöbefälsföreningen ett bud från Almega som de kallat ”extremt oseriöst”.

Inställda turer

Trafiken på Djurgårdsfärjan och linje 85 (Riddarfjärdslinjen) är inställda på grund av strejken, trafiken på linje 82 påverkas inte av strejken. Stora delar av Waxholmsbolagets trafik påverkas.

För att se vilka turer som är drabbade se bland andra Waxholmsbolaget och SL.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.