SBF kräver bland annat ett rättvist lönesystem med tarifflöner, men arbetsgivaren vill istället ha individuell lönesättning.

Strejkvarsel i skärgårdstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Sjöbefälsföreningen (SBF) varslar om strejk i skärgårdstrafiken. Strejken väntas inledas vid midnatt den 12 april om inte ett avtal gjorts med arbetsgivarparten Almega.

Varslet omfattar en stor del av skärgårdstrafiken i Stockholm, bland annat Utö rederi, Djurgårdens färjeredieri, Skärgårdsrederiet och Strömma turism.

Bakgrunden till varslet är enligt ett pressmeddelande att SBF vill ha ett avtal med lika villkor i skärgårdstrafiken, istället för tre olika avtal som det är idag. De kräver också ett rättvist lönesystem med tarifflöner, som innebär att lönen räknas upp enligt en tariff beroende på hur många år du har jobbat. Arbetsgivaren vill istället ha individuell lönesättning.

– Arbetsgivarna klara inte av att hantera individlön. De träffar ju aldrig medarbetarna eftersom de är ute och seglar hela tiden, säger Hans-Dieter Grahl, seniorrådgivare på Sjöbefälsföreningen.

– Tarifflönesystemet upplevs av våra medlemmar som rättvist och transparent. Det är inte rimligt att ha individuell lönesättning på en arbetsplats där du knappt träffar din chef, och där chefen inte ser hur du sköter ditt jobb. Risken är att det blir godtyckliga omdömen som ligger till grund för lönesättningen, vilket bara skapar frustration hos de anställda, skriver Mats Jäderland, vd på Sjöbefälsföreningen i pressmeddelandet.

”Den löneform som helt dominerar”

Arbetsgivarorganisationen Almega tjänsteföretagen svarar i ett pressmeddelande bland annat att de och Sjöbefälsföreningen kom överens om att gå från tarifflöner till individuella under förra avtalsrörelsen.

– Den överenskommelsen vill facket nu bryta. Då ska man komma ihåg att individuell lönesättning i dag är den löneform som helt dominerar på arbetsmarknaden, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen, i pressmeddelandet.

Facket: Medlemmarna är helt emot detta

SVT Nyheter Stockholm: Ni kom ju överens om det här systemet?

– Nu har vi testat det här systemet och våra medlemmar säger att de inte vill ha det, det fungerar inte i den här verksamheten. Medlemmarna är helt emot detta. 75 procent av våra medlemmar har tarifflön och 25 procent har individuell lön, med individlön är jättemissnöjda, säger Hans-Dieter Grahl, seniorrådgivare på Sjöbefälsföreningen.

SVT Nyheter Stockholm: Vad måste hända nu?

– Att vi sätter oss ner och börjar förhandla, säger Hans-Dieter Grahl, seniorrådgivare på Sjöbefälsföreningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.