Öppnar för blocköverskridande samarbete om SL-kort

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas nej till Alliansens förslag om höjda SL-taxor har skapat oreda i landstingspolitiken.

Sverigedemokraterna har nu bestämt sig för att rösta emot Alliansens omdebatterade prishöjning av SL:s biljetter. Och eftersom SD är vågmästare i landstingsfullmäktige kommer höjningen troligen att stoppas.

Vad ska ni spara in på istället?

–  Vi kommer bland annat att spara in på konsultkostnader och administration inom trafikförvaltningen, säger Sverigedemokraternas gruppledare Dan Kareliusson.

”SD är skyldiga ett svar”

I nästa vecka presenterar både Sverigedemokraterna och de rödgröna partierna sina budgetförslag. Det moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl säger att han inte utesluter ett blocköverskridande samarbete för att få ordning på budgeten.

– Jag tycker alltid att man ska se över kostnader för konsulter och administration. Men 750 miljoner är så pass mycket. Frågan är måste vi stoppa utbyggnaden av tunnelbanan eller kan vi inte köra pendeltågen och den nya citybanan? Här är Sverigedemokraterna skyldiga ett svar.

Alliansen kan tänka sig en kompromiss

Men finanslandstingsrådet kan inte svara på om det kan bli aktuellt att backa från prishöjningen på SL-korten.

– Vi måste vänta på de andra partiernas budget och sedan disskutera med de andra partiena innan fullmäktige, om vi kan kompromissa fram en lösning som är bra för stockholmarna.

Klart står att varken Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Socialdemokraterna i landstinget vill tumma på kravet att inte höja SL-taxorna.

– Vi är helt öppna för ett blocköverskridande samarbete. Dörren är alltid öppen för olika konstellationer och samarbeten som leder framåt för den här regionen. Vi kommer aldrig vara ett stödparti för Alliansen och höjd SL-kassa. Det kan vi inte acceptera, säger Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. 

Frågan avgörs den 16 och 17 juni. Då beslutar landstingsfullmäktige om budgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.