Del av den enorma publik som besökte Summerburst 2016 under fredagen. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Summerburst utökar säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en kvinna i 20-årsåldern anmält en våldtäkt under dansmusikfestivalen Summerburst i Stockholm, skärper nu festivalarrangörerna säkerheten.

Trots festivalgeneralens Anders Boströms utlovade ”nolltolerans” mot sexuella ofredanden på Summerburst lyckas festivalen inte leva upp till löftet. Under fredagskvällen anmäldes ett övergrepp som av polisen rubriceras som våldtäkt inne på festivalområdet. Ingen har gripits efter händelsen.

Extra patrullerande personal 

Nu ökar Summerburst säkerheten inför kvällens spelningar. 

Övergrepp på festival

– När en sådan här sak händer skapar det här ju en otrygghet så klart, och även om det största ansvaret ligger på den enskilda individen som gjorde det här, har vi tagit in extra patrullerande personal för att skapa en större trygghet. Och vi vill att alla ska se att det finns folk att vända sig till, säger Anna Sjölund, konsertansvarig på Live Nation. 

”Samhällsproblem” 

Hon menar också att man har arbetat förebyggande mot ofredanden genom mer belysning på området, nära samarbete med polis och att personalen uppmanats att vara extra uppmärksamma. 

– Vi har en styrka på 300 ordningsvakter, trygghetsvärdar och vårdpersonal som rör sig på området hela tiden, men det är omöjligt att titta på varje enskild person under ett evenemang. Men det här är ju ett samhällsproblem att vi har individer som tycker att de kan bete sig så här. Det är ett problem som vi vill lyfta och vi jobbar väldigt hårt med det.

Anmälningar ökar

I den färska polisrapporten ”Lägesbild över sexuella ofredanden och förslag till åtgärder” visar en kartläggning att antalet anmälningar om sexuellt ofredande har ökat med omkring 25 procent mellan 2011 och 2015. 

Diskussionen om sexuella övergrepp mot unga kvinnor blossade upp efter att det kommit fram att ett stort antal tjejer utsatts för sexuella trakasserier under musikfestivalen We Are Stockholm och under ett nyårsfirande i tyska staden Köln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet