Operahuset i Hallonbergen som det planeras se ut. Foto: Sandellsandberg arkitekter

Sundbyberg förbereder för Opera– och Dramatenscen

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny stadsmiljö planeras i anslutning till Hallonbergens tunnelbanestation i Sundbyberg. Nu slåss de med andra kommuner om att få erbjuda teater och opera i toppklass.

Kungliga Dramaten och Operan ska renoveras inom en tioårsperiod och redan 2021 måste institutionernas verkstäder i Nacka stängas. Därför letar man nu efter nya lokaler att husera i.

Intresseanmälningarna kom från hela länet men efter en gallring återstår Sundbyberg, Nacka, Järfälla och Huddinge som Dramaten och Operans potentiella värdkommuner. Arkitekten Thomas Sandell har tagit fram Sundbybergs förslag.

– Vi ska utgå ifrån en befintlig byggnad men bygga en helt ny scen med en glasfasad ut mot ett planerat torg, säger han.

”Vill locka en ny målgrupp”

700 platser planeras på läktaren och tanken med glasfasad är att torgbesökare ska kunna se in i lokalerna och scenen. Men de vill även göra kulturen mer tillgänglig för de som inte är vana teater– och operabesökare.

– Jag tror att vi kommer kunna locka en ny målgrupp, sådana som kanske inte vågar ta sig in på Dramaten eller Operan i vanliga fall. Här ska man kunna uppleva konstformen på ett annorlunda, kanske mer lättsamt sätt, säger Thomas Sandell.

I samma område planeras även för en stadsmiljö med restauranger, gågata och bostäder.

– Här finns möjligheter att bygga ett väldigt attraktivt kulturcentrum för hela Stockholmsregionen tror jag. Den positiva utvecklingen som vi ser i Hallonbergen skulle förstärkas med Operan och Dramatens etablering här, säger kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg Mikael T. Eriksson (M).

I anslutning till scenerna planeras även en gågata Foto: Sandberg arkitekter

Verkstäder, ateljéer och replokaler

Förutom en extra scen behöver Dramaten och Operan nya lokaler för verkstäder, ateljéer och repetitionslokaler. Även det tänker arkitekten Thomas Sandell ska vara öppet för allmänheten.

– Vi kommer ha en övningscen med glasfasad så man kan titta på vad som händer, och tvärtom de som är inne kan titta ut, säger Thomas Sandell.

Vilken kommun som kommer få ett tillskott i sitt kulturliv avgörs efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.