Foto: SVT

Sundbyberg ska betala försörjningsstöd till kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Sundbybergs kommun ska från och med nästa år börja betala ut försörjningsstödet till kvinnan i familjen, något som tidigare gått till mannen. Genom att låta kvinnorna få mer inflytande över ekonomin så tror kommunen att man kan bidra till att motverka hedersförtryck.

Sundbybergs kommun har tidigare inte haft ett organiserat arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Men från och med nästa år ska man ta fram en handlingsplan där första steget blir att byta rutiner kring utbetalning av försörjningstöd till familjer.

– Man kan betala försörjningsstöd till kvinnan i hushållet istället för till mannen eftersom att vi vet att när man har egna pengar på sitt konto så är det också lättare att fatta beslut om sitt eget liv, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd i Sundbyberg kommun.

”Ett steg i rätt riktning”

Förslaget är något som glädjer flera Sundbybergsbor.

– Det förvånar mig att pengarna inte går till båda och att det här inte har införts tidigare. Jag tycker att förslaget är bra för de kvinnor som lever i utsatta situationer, säger Eva Matts.

– Det blir mer självbestämmande för kvinnor och det är ett steg i rätt riktning, jag förstår inte varför mannen ska förfoga över det, säger Erik Ribeli.

Ska genomföra en kartläggning

Men Mark To tycker att man i första hand ska ta hänsyn till vem i familjen som behöver stödet mest.

– Jag tycker att man behöver titta på vem som behöver det mest och inte stirra sig blint på könet. Man ska ge det till den part som behöver det mest i familjen, säger han.

Förändringen kommer gälla samtliga familjer i Sundbyberg, oavsett om man misstänker att det förekommer hedersförtryck eller inte.

– Det här handlar om att ännu tidigare förebygga när vi inte vet hur det ser ut, därför blir det en generell åtgärd, Josefin Malmqvist (M).

Ändra på rutinerna

Kommunalrådet är kritisk till att många kommuner i landet har som rutin att betala ut försörjningsstödet till mannen när man söker om stöd som ett hushåll.

– Det finns ingenting som säger att det ska vara så. Jag tycker att många kommuner behöver titta på de här frågorna och vi uppmuntrar verkligen fler kommuner att ändra på det här, säger hon.

Utöver försörjningsstödet till kvinnor ska man genomföra en kartläggning för att få en bild av hur stort problemet är. Kommunen ska också utbilda personal och tjänstemän för att tidigare kunna upptäcka varningssignaler och kunna agera i förebyggande syfte.

– Ett annat exempel vad Socialtjänsten kan göra är att se till att man har enskilda möten med kvinnan vid minst ett tillfälle för att kunna fånga upp varningssignaler, säger Josefin Malmqvist (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.