Astrid Lindgrens barnsjukhus har för stor arbetsbelastning för sköterskor och läkare. Foto: TT/Privat

Svante Norgren om personalflykten: ”För tung arbetsbelastning”

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har fått kritik efter över 200 sjuka barn fått vänta över 90 dagar på sin operation. Nu menar chefen för barnsjukhuset att det är en alldeles för stor arbetsbelastning som lett till färre personal.

Det var på tisdagen som Svenska Dagbladet rapporterade att det råder brist på operationssjukstöterskor på barnsjukhuset. När SVT Nyheter Stockholm pratar med Svante Norgren, chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, menar han att den främsta orsaken till personalflykten är den tunga arbetsbördan på sjuksköterskorna.

Hur ser du på personalflykten?

– Det är nio sjuksköterskor som har valt att lämna och vi har inte kunnat ersätta dem i den omfattning vi velat och man lämnar av olika orsaker. Vi behöver 28 sjuksköterskor för att vara fullt bemannade men idag är vi 20. Det vi gör och har gjort är att omfördela personal, till exempel får chefer gå in och jobba mer kliniskt säger han.

– Ett problem som vi har är ju att sköterskorna erbjuds högre lön på andra ställen men grundproblemet ligger mycket i arbetsbelastningen. Det blir ju tungt för de som är kvar när man inte är fullt bemannad och vi har ju fortfarande vårt uppdrag att ta hand om de barn som behöver operation.

Brist i hela landet

Enligt Svante Norgren finns det en stor brist på sjuksköterskor i Stockholm och i hela landet. Men nu ska man rekrytera mer personal för att täcka upp för de sköterskor som lämnat sjukhuset sedan i höstas.

– Vi har en nyrekrytering som pågår, vi har även sjuksköterskor som är på väg in men jag skulle vilja ha ett större inflöde och självklart ett mindre antal sjuksköterskor som väljer att gå någon annanstans.

Men när kan man räkna med 28 specialsjuksköterskor?

– Det kan jag inte säga på rak arm.

Men kan ni garantera att de barn som är cancersjuka eller har svåra hjärtproblem får den vård som de behöver?

– Absolut. Akuta operationer, canceroperationer och hjärtoperationer genomförs precis som de ska, där har vi inga förseningar. Däremot kommer det bli en ansträngd sommar och en ansträngd höst.  Vi gör vad vi kan för att få ordning på det här så fort som möjligt men det är jättetråkigt att patienter får vänta och får sina operationer uppskjutna på det här viset, konstaterar Svante Norgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.