Både män och kvinnor samlades på Norrmalmstorg inför Women's march i Stockholm, i protest mot USA:s nye president. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska röster höjs mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige demonstrerar i dag fredsaktivister, kvinnogrupper, politiker och andra mot USA:s nye president Donald Trump och för mänskliga rättigheter. I Stockholm samlades flera tusen personer vid Norrmalmstorg för att delta i Women's march, efter initiativ från USA där hundratusentals väntas delta i kvinnomarscher mot USA:s president.

– Han är demokratiskt vald president och det ska vi alla respektera. Men det innebär inte vi ska acceptera att han har sänkt nivån för anständighetens gräns i det politiska samtalet globalt, säger riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L), en av talarna.

Nästan lika många män som kvinnor hade samlats.

– Jag är här för att stå upp för de mänskliga rättigheterna. Trump bidrar till en rörelse som hotar mänskliga rättigheter, förklarar Bengt Gustafsson.

”Inte maktlösa”

Det var trångt och känsloladdat på Norrmalmstorg, där människor lyssnade på tal innan marschen fortsatte mot USA:s ambassad.

Emily Zackrisson från USA hade slutit upp med sin dotter.

– Jag känner många som är i Washington i dag och jag ville stödja dem, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att vi har koncentrerat oss på allt som varit dåligt med Trump men nu måste vi fokusera på vad vi kan göra nu. Det finns saker vi kan ta tag i och vi måste påminna oss om att vi kan agera och inte är maktlösa.

Arrangörer är bland andra Svenska Freds, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet samt RFSL.

Flashmob mot Trump

Även på andra håll i Stockholm hölls demonstrationer med anledning av maktskiftet i Vita huset. Amerikanska demokrater i Sverige samlades för protest på Medborgarplatsen. Samtidigt hölls en ”Anti-Trump-day”-demonstration på Sergels torg, som Rött forum arrangerade med bland andra Jens Holm (V) och Dror Feiler (Rött forum) som talare.

Protester mot Trump ordnas också på andra platser i Sverige. I Göteborg planerades en så kallad flashmob i Brunnsparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.