Hans Vestberg, ordförande för Svenska Olympiska Kommitén. Foto: TT

Så ska Stockholm få OS 2026

Publicerad

Idag höll Stockholms handelskammare ett seminarium som leddes av Stockholms stad och Sveriges olympiska kommitté, SOK. På seminariet diskuterades bland annat om Sverige klarar av att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Sommaren 2018 ska nationerna lämna in en ansökan ifall de vill arrangera vinter-OS och Paralympics år 2026. I dagsläget finns det sex intressenter, varav en är Sverige.

– Kanada, Schweiz och Norge ser jag som de tre största konkurrenterna. Men Sverige är ett vintersportland. Vi har nästan alla anläggningar och infrastrukturen på plats. Det är ganska unikt, säger Hans Vestberg, ordförande för SOK.

Man börjar redan nu fila på en ansökan, och det blir under sommaren 2018 som SOK tillsammans med Stockholm stad förhoppningsvis lämnar in ett bud.

”Skattebetalarna kommer inte belastas”

Budgeten som Stockholms stad har för ett eventuellt OS arrangemang ligger preliminärt på cirka 13,5 miljarder kronor. För att det ska fungera krävs att intäkterna matchar utgifterna. Enligt Hans Vesterberg kommer skattebetalarna inte märka av utgiften.

– IOK (red anm. Internationella olympiska kommittén) kommer att höja anslaget till arrangerade städer till cirka 800-900 miljoner dollar. Och så finns det sponsorer och biljettintäkter som kommer att täcka upp kostnaderna, säger han.

Presenteras om två år

Om Sverige skulle få arrangera vinter-OS är det tänkt att Stockholm, Södertälje, Falun och Åre blir arrangemangsstäder. År 2019 lär IOK presentera vilken stad som får arrangera vinter-OS 2026.

Andra städer som vill ha OS 2026

Trondheim (Norge)

Sion (Schweiz)

Québec (Kanada)

Dresden (Tyskland)

Santiago (Chile)

Sapporo (Japan)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.