Taxi tar 5000 kronor milen

Uppdaterad
Publicerad

Klagomålen på orimligt höga taxinotor blir allt fler i Stockholm. Nyligen betalade en kund 7000 kronor för en resa till Arlanda och på stadens gator rullar nu en bil som tar 5000 kr milen.

En av kunderna som drabbats av höga priser är Kerstin Ekbäck. När hon åkte hem från en färjeterminal landade priset på 500 kronor. En resa som vanligtvis kostar henne 150 kronor. Och hon är inte ensam över att reagera på en saftig taxinota.

Bilen som Kerstin Ekbäck tog från färjeterminalen hade inte en prisinformationsskylt. Men det måste den ha i dag. På den finns ett jämförelsepris med den högsta tariffen noterad. Och det gäller att titta noga på den här skylten. Bara när ABC åkte runt på stan varierade jämförelsepriset mellan 288 kronor och 2980 kronor för att åka 10 kilometer. Ändå finns det taxibilar som tar ett ännu högre pris, på Stockholms gator rulllar en taxi som tar 5000 kronor milen.

Hutlösa taxipriser

De som tar ut ett högt pris är allra oftast så kallade friåkare, det vill säga inte kopplade till dom stora bolagen. Och de friåkare ABC pratat med menar att de måste ta ut ett högt pris för att klara ekonomin.

Idag råder fri prissättning och det finns ingen gräns för hur högt priset får vara. Den som tycker sig ha blivit utsatt för ockerpriser måste ta det till domstol. Men än så länge har inget taxibolag blivit fällt för ocker.

ABC har sökt högsta ansvariga politiker, infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), men inte fått någon kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hutlösa taxipriser

Mer i ämnet