Terroristanklagad hörs om moské i Brandbergen

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Sverige som just nu anklagas för samröre med terrorister har en sak gemensamt, en moské i Brandbergen i Haninge kommun.

Om man inte tittar så noga så tror man att det här är en vanlig lägenhet i Brandbergen i Haninge. Men det är det inte – utan härinne så finns en moské.

Och nu misstänks två män härifrån för samröre med terrorister.

En av männen är den 54-årige svenskmarockan som greps i Marocko för tre veckor sedan. I går fick hans fru och barn träffa honom för första gången – och enligt hans dotter så har förhören med honom nästan bara handlat om moskén i Brandbergen.

– Säkerhetstjänsten vill veta vilka människor som gick till den lokalen, vad de hade för sig, vilka åsikter de hade om olika saker och vad föreläsningarna handlade om, säger dottern.

Den andra mannen från moskén som misstänks för samröre med terrorister är en 41-åring – också han svenskmarockan – som för drygt en månad sedan stämplades som terrorist av USA och FN.

Men både männen nekar till anklagelserna. 54-åringens dotter säger att familjen bodde i Brandbergen mellan 1993 och 2001 och att hennes pappa då brukade besöka moskén på fredagar.

Vad den muslimska församlingen säger om det här det vet vi inte. I dag är moskén stängd och vi har inte lyckats hitta någon representant för församlingen.

Och församlingen är inte med i Sveriges muslimska råd – och inte heller de vet vem som är ordförande eller imam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.