Foto: Från förundersökningen/SVT

Terrormisstänkt kan få tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åriga mannen som misstänkts för att ha köpt varor för att tillverka en självmordsbomb blir kvar i häktet tills hans dom kommer. I torsdags avslutades rättegången. Åklagaren yrkar på fängelsestraff.

Rättegången mot den terrormisstänkta 20-åriga mannen från Sollentuna avslutades under torsdagen. Han misstänkts ha köpt produkter från bland annat Ikea för att bygga en självmordsbomb.  

Kammaråklagare Ewamaria Häggkvist berättade för SVT Nyheter Stockholm under fredagen att hon begärt fängelsestraff för mannen.  

Dömd för planerat terrordåd

Läs mer: Köpte bombdelar på Ikea

– Jag har yrkat på fängelse för honom, under minst åtta till tio år. 

”Risk för återfall”

Mannen blir kvar i häktet tills domen kommer om en vecka, den 2 juni.

– Han kommer sitta kvar i häktet tills han får sin dom. Det finns en risk för återfall till brott och en flyktfara, säger Ewamaria Häggkvist.

Läs mer: Häktad för förberedelse till terrorbrott

Tidigare i veckan stod det klart av den rättspsykiatriska undersökningen att 20-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Han har heller inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och därmed finns inga förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet