Polisen har gjort tillslag på flera byggarbetsplatser i Stockholm. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Tillslag mot byggarbetsplatser – flera omhändertagna

Uppdaterad
Publicerad

Efter en polisinsats mot flera byggarbetsplatser runt om i Stockholm så omhändertogs 20 personer eftersom de arbetade utan tillstånd.

Användning av så kallad svart arbetskraft är ett sätt för arbetsgivaren att smita från skatter och sociala avgifter, men det kan också vara en indikering på ett otillbörligt utnyttjande av den enskilde arbetaren.

I en aktion mot flera byggarbetsplatser i Stockholmsområdet kontrollerades 390 personer. Av dessa omhändertogs 20 personer för brott mot utlänningslagen eftersom de arbetade utan tillstånd, två personer togs med till polisstationen och en greps för användande av falskt körkort.

Gemensam satsning mellan myndigheter

– Polisens fokus har varit att ingripa mot verksamhet som innebär en otillbörlig exploatering av arbetskraft, säger Emil Eisersjö, nationella operativa avdelningen i ett pressmeddelande.

Man har nu startat flera förundersökningar för olika brott men ingen förundersökning har inletts angående människohandel.  Sanktionsavgifter har utfärdats på grund arbetsmiljöbrister och andra brister på arbetsplatsens som indikerar en arbetskraftsexploatering.

I satsningen mot svart arbetskraft ingår också Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och den nationella samordnaren för människohandel på Länsstyrelsen i Stockholm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.