Birgitta von Ahn. Förlorade sin son i extremt ovanlig sjukdom. Foto: SVT

Tims mamma: ”Ingen av oss förstår”

Uppdaterad
Publicerad

Trebarnspappan Tim von Ahn dog 44 år gammal, efter att ha fått en vanlig antibiotika utskriven för en infektion. Sorgen efter att ha förlorat sin son i den extremt ovanliga sjukdomen är enorm för Tims mamma, Birgitta von Ahn.

– Tim Hade mycket drömmar, tre små barn. När han dog var yngsta två och ett halvt. Det är inte schysst att man ska dö, när man är 44, av pencillin*. Han hade hela livet framför sig, säger Birgitta von Ahn.

Det är det första konstaterade fallet i Sverige av Dress syndrome, som den här typen av reaktion på läkemedel kallas. Antibiotikan som han fick är vanligt förekommande inom svensk sjukvård och experter inom läkemedelskänslighet är förbryllade. Det finns bara nio dokumenterade fall av Dress syndrome i hela världen.

–Ingen av oss förstår. Penicillin är till för att rädda liv, inte för att släcka, säger Birgitta vin Ahn.

*I en tidigare version av artikeln stod det att Cetadroxil är ett penicillin. Cetadroxil är en antibiotika som är nära besläktad med penicillin och enligt läkare kan ses som en modifierad version av penicillin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.