Foto: SVT

Tolv års fängelse för dråp vid guldsmedsrån

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-åring som åtalats för att ha skjutit ihjäl en guldhandlare på Reimersholme i våras dömdes i dag till tolv års fängelse.

Det var i mars i år som guldsmeden och hans fru överfölls av tre män i sin lägenhet. Den dömde 25-åringen höll sedan paret fånget medan kumpanerna rånade 73-åringens guldbutik.

Under tiden utbröt tumult, frun lyckades ta sig från lägenheten men mannen, som enligt försvaret ska ha fått tag i en kniv sköts ihjäl.

Rånmord på Reimersholme

25-åringen döms för dråp, grovt rån och människorov. Han var åtalad för mord, men tingsrätten gör bedömningen att skjutningen var ett dråp då han handlat i nödvärn. Han ska betala cirka 210 000 kronor i skadestånd till de anhöriga och dödsboet.

Han döms också för ett försök till värdetransportrån den 23 februari i år i Fisksätra i Nacka och för ett antal ytterligare brott.

23-åring frias

Förutom 25-åringen ska, enligt åtalet, två andra män ha deltagit vid rånet på Reimersholme natten mot den 27 mars. Men den 23-åriga man som bor i Uppsala och åtalades för grovt rån och människorov friades helt. Tingsrätten tycker inte att åklagaren har kunnat bevisa att 23-åringen befann sig vid någon av brottsplatserna.

Vem den tredje rånaren var vet man fortfarande inte och bytet vid rånet har inte hittats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånmord på Reimersholme

Mer i ämnet