• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tonvis med skräp kan bli kvar på stränderna

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella organisationen Städa Sverige har förlorat sin huvudsponsor till ett projekt som skulle hålla rent på våra badplatser. Nu vill de att näringslivet ska ta sitt ansvar för nedskräpningen.

– I dagsläget ser det lite mörkt ut för de cirka 50-60 badstränder i Stockholms län som vi har varit och städat på de senaste åren. Det är klart att i värsta fall kan det vara så att det blir 15-20 ton skräp där när sommaren kommer, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Snus och fimpar är värstingar

På våra gator är det snus och fimpar som dominerar nedskräpningen. Bortsett från detta så är det plast och papper som vi skräpar ner mest med på våra badstränder och kuster.

Förra året engagerade idrottens miljöorganisation Städa Sverige hundratals ungdomar för att plocka skräp från ett 60-tal stränder i Stockholms län. 20 ton skräp plockades bort.

Näringslivet bör ta större ansvar

Men nu har Städa Sverige förlorat sin huvudsponsor och strandskräpet kan bli kvar i sommar om man inte hittar nya pengar. Städa Sverige tycker att Näringslivet bör ta större ansvar för nedskräpningen.

– Kommunen har ansvar både som förvaltare och markägare men deras resurser verkar inte räcka till sådana här uppgifter. Dessutom är min uppfattning att näringslivet som producerar och distribuerar har ett ansvar för sina förpackningar och att säkerställa att förpackningarna hamnar rätt. Precis som vi konsumenter har. Så att ungdomar och näringslivet är lösningen, kommuner ska lägga sina resurser på andra saker, säger Mats Wesslén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.