Trafikverket: Räkna med långa köer i eftermiddag

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen efter midsommar brukar det vara bilkö på vägarna runt Stockholm. Men nu spår Trafikverket att läget blir värre än vanligt, eftersom E4:an i södergående riktning fortfarande är avstängd vid Södertälje.

I fredags morse körde en lastbil in motorvägsbron vid Södertälje. Bron blev så allvarligt skadad att den beräknas vara avstängd i minst två veckor.

Trafikverket varnar nu för att det kommer att bildas köer under söndagen när alla midsommarfirare ska åka hem.

Motorvägsbron i Södertälje

– Söndagen efter midsommar brukar det alltid vara bilkö på infarterna mot  Stockholm. Men vi tror att läget kommer att vara värre än vanligt. Vi rekommenderar alla att försöka undvika att köra hem under eftermiddagen, då det kommer att vara som mest trafik ute på vägarna, säger Beisi Sundin som är presskommunikatör på Trafikverket till SVT Nyheter Stockholm.

Trafiken leds om via Saltsjöbron

På grund av skadorna på Södertäljebron är all trafik i södergående riktning på E4/E20 helt avstängd. Trafiken leds i stället om till Saltsjöbron, som är enkelriktad för södergående trafik.

– Det är bra om man tar med sig extra vatten och något att äta om man måste åka här under söndagseftermiddagen. Men det bästa är naturligtvis om man kan åka tidigt på morgonen eller sent på kvällen i stället, säger Beisi Sundin.

Oklart hur stora skadorna är

Trafikverket håller tillsammans med Södertälje kommun på att se om man kan hitta andra alternativa färdvägar, förutom den som går över Saltsjöbron. Södertäljebron förväntas nämligen vara avstängd i minst två veckor, på grund av de allvarliga skador som uppstod på konstruktionen vid fredagens krock.

– Trafikverket kommer att göra ytterligare besiktningar och beräkningar för att se hur svåra skadorna är. Först när det är klart kan vi lämna mer exakt besked om när bron kan öppnas igen, säger Beisi Sundin.

Södertälje ska analysera trafikläget

Under måndagsmorgonen kommer Södertälje kommun att göra en djupare analys om det finns behov av att öppna fler vägar inne i centrala Södertälje för att kunna leda om trafiken från den avstängda E4:an.

– Men vi vill helst inte ha in mer bilar i centrum, eftersom det redan är rörigt där på grund av att Mälarbron håller på att renoveras, säger Maria Dahl Torgerson som är kommunikationschef på Södertälje kommun till SVT Nyheter Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet