Transitflyktingar anländer till Fryshuset. Foto: Lisa Liljefors Foto: Foto: Lisa Liljefors / SVT

Fryshuset tar emot hundratals flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals flyktingar har tagit sig till Fryshuset i väntan på att ta sig vidare till andra länder.

Under gårdagen och natten kom omkring 300 flyktingar till Fryshusets lokaler i Hammarby Sjöstad. Volontärer på plats säger till SVT Nyheter Stockholm att flera av dem var små barn. Många familjer hade ett stort behov av att få kläder.

– Just nu har vi mycket volontärer och personal från Fryshuset. Sen har vi ett samarbete med Refugees Welcome. Vi har fått mycket gåvor, kläder osv. Det sorterar vi upp nu.  Vi eftersöker hygienartiklar, tolkar och jurister, även läkarvård. Det närverket håller vi på att jobba med just nu, säger Beatrice Clarke på Fryshuset.

Flyktingmottagandet i Stockholm

De 300 flyktingarna sover i den stora konsertarenan och tisdagskvällen har varit lugn. Fryshuset har inte anordnat några speciella aktiviteter på kvällarna.

– Det var en stor organisation att samla ihop mat, tolkar och sjukvårdspersonal, säger Fryshusets pressansvariga  Katja Wåhlstöm.

Många av Fryshusets ungdomar kommer från olika delar av världen och de hjälper till med att tolka. Även under natten kommer det att finnas personal och sjukvårdspersonal på plats.

Vilka har kommit hit?

– De som har kommit hit är transitflyktingar. Flyktingar som inte ska söka asyl i Sverige. Anledningen till att vi öppnar upp här på Fryshuset är att vi såg att det fanns många barn på T-centralen. Det oroade oss.  Utifrån att de inte ska söka asyl så hamnar de utanför systemet och där med på gatan. Därför öppnar vi upp här, men det är en extremt kortsiktigt lösning. Vi har dialog med myndigheter, det är dem som måste gå in och ta ansvar för den här situationen, säger Beatrice Clarke.

Fryshuset räknar med att det kommer anlända ytterligare hundratals med flyktingar under dygnet.

– Vi kommer hålla på fram till helgen, sen måste ansvariga myndigheter ta över, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mer i ämnet