Tre bränder drabbade eritreanska föreningar

Uppdaterad
Publicerad

Tre bränder i Husby, Högdalen och Solna ägde rum i lokaler som tillhör eritreanska föreningar, uppger samstämmiga svensk-eritreanska källor för TT.

Bränderna ägde rum inom loppet av någon timme. SOS Alarm fick larm från Högdalen 01.50, från Solna 02.24 och från Högdalen 03.07.

Samtliga tre föreningar är trogna regimen i Eritrea, en av världens hårdaste diktaturer.

Bränder i eritreanska regimvänliga föreningars lokaler

Motsättningarna är hårda mellan regimtrogna och regimkritiska eritreaner. När regimvänliga arrangemang hålls i Sverige blir det ofta protester från motståndarna.

Regimkritiker beskyller i sin tur ofta diktaturen för att med hot och utpressning driva in skatt från eritreaner i exil, något som FN:s säkerhetsråd har krävt ska upphöra.

Säpo utreder inte

Säpo är inte inblandat i utredningen av bränderna.

– Det ingår inte i vårt uppdrag. Det blir en fråga för polismyndigheten i Stockholms län, säger Mark Vadasz, Säpos kommunikationschef.

Även chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål säger att han inte är inblandad i utredningen.

Vill inte prata öppet

Ordföranden i den drabbade eritreanska föreningen i Högdalen vill inte ha sitt namn publicerat och är också i övrigt mycket tystlåten om händelsen.

– Jag har inga kommentarer och det pågår teknisk undersökning, säger han.

Inga ledande företrädare för lokalföreningarna vill prata öppet. En aktiv person i Husbyföreningen uttalar sig dock, men anonymt av rädsla för hämnd.

– Det är de där jävla landsförrädarna som ligger bakom, påstår han, och syftar på svensk-eritreaner som ”hatar sitt land” och brukar demonstrera mot regimvänliga evenemang. Han vill dock inte peka ut enskilda personer.

– Det här är politiskt, det är 100 procent säkert, säger han.

”Diktaturens förlängda arm”

Verksamheterna i samtliga lokaler har gått ut på att lära ungdomar deras hemspråk och om Eritrea, ”i stället för att springa i centrum”, hävdar han.

– Jag förstår inte hur man kan se det som ett hot. Vad ska ungdomarna göra nu?

Kritiker ger en annan bild av lokalerna och beskriver dem som diktaturens förlängda arm. En svensk eller regimkritiker som kommer dit kan bli misshandlad och utslängd, hävdar de.

”Oacceptabelt”

Arhe Hamednaca, svensk-eritreansk regimkritisk riksdagsman (S), säger att oavsett vem som ligger bakom är det oacceptabelt att samhällets lokaler bränns och att andra utsätts för fara. Han tror inte att den demokratiska oppositionen är ansvarig.

– Det kan vara regeringssidans grupp som vill smutskasta oppositionella,  säger Arhe Hamednaca.

– Det är stor desperation bland diktaturens anhängare just nu.

Skäl till desperationen, hävdar Arhe Hamednaca, är det soldatuppror som ägde rum i Eritrea för en månad sedan och den uppmärksamhet som varit de senaste dagarna i svenska medier om hur regimen hotar och utpressar svensk-eritreaner.

Två bränder anlagda

I alla tre ärendena har förundersökning om mordbrand inletts. Bränderna i Husby och i Högdalen är redan konstaterat anlagda, medan teknisk undersökning återstår vid lokalen i Solna.

-Vi har spärrat av där och sätter det under bevakning tills teknikerna kommer dit i morgon (tisdag), säger Kjell Hellström, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Enligt Hellström är ännu ingen åklagare inkopplad på ärendena.

Teknikerna ska också undersöka brandplatsen i Högdalen på tisdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i eritreanska regimvänliga föreningars lokaler

Mer i ämnet