Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra överläkaren berätta om varför hon anser att vården för kvinnor som könsstympats är ojämlik. Foto: Leonora Toplica/SVT

Tre frågor om vård av könsstympade kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Vården för könsstympade kvinnor har brister och vårdmöjligheterna är ojämnt fördelade över landet. Nu blir den första specialistmottagningens utbildningsprogram permanent.

I dagsläget finns det två specialistmottagningar i Sverige dit kvinnor som blivit utsatta för könsstympning kan vända sig, Amelmottagningen i Stockholm och Vulvamottagningen i Göteborg.

– Det är anmärkningsvärt eftersom patientgruppen finns överallt i landet. Det borde öppna en specialiserad mottagning minst i norra Sverige också, säger Cecilia Berger, biträdande överläkare på Amelmottagningen.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Hon menar att vården är långt ifrån jämlik i Sverige. Och 2021 släppte Socialstyrelsen en rapport om hur vården för kvinnor som varit utsatta för könsstympning ser ut, där det också framgick att det finns brister i både vårdkvalitet och tillgänglighet.

Inte längre ett projekt

Sedan 2017 utbildar Amelmottagningen i första hand vårdpersonal, men även andra samhällsaktörer. Närmare 12 000 personer har hittills nåtts av utbildningen, som vid årsskiftet gått från att vara ett projekt till en permanent verksamhet.

Hur många kvinnor som är könsstympade i Sverige är svårt att säga men Socialstyrelsen har tidigare gjort en uppskattning där de landade på runt 38 000 personer.

En av de som vittnar om en dålig vårdupplevelse är ”Rahma” som SVT har träffat.

Amelmottagningen

Amelmottagningen är en integrerad del av gynekologmottagningen på Södersjukhuset. Specialistmottagningen tar emot flickor och kvinnor med erfarenhet av kvinnlig könsstympning. Patienter behöver ingen remiss för att söka vård på mottagningen. Du kan få vård i form av kuratorsamtal, gynekologisk utredning och undersökning, samt öppningsoperationer.

Källa: Amelmottagningen Södersjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet