Foto: TT

Tre män frias för mordet i Östberga

Uppdaterad
Publicerad

Tre män som stått åtalade för inblandning i mordet i Östberga i september förra året frias i dag i Södertörns tingsrätt.

Enligt åtalet skulle en 26-årig man ha skjutit offret med minst fem skott. Två personer, en 18-årig och en 29-årig man, åtalades för medhjälp till mord.

Enligt tingsrätten har åklagaren dock inte kunnat bevisa att de åtalade begått något brott, skriver Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

Dödsskjutningar i Örby och Östberga

Enligt åklagaren var mordet en del i en konflikt mellan två grupperingar med kopplingar till Hagsätraområdet respektive Bredängsområdet. Konflikten började under sommaren, och två dagar före mordet i Östberga sköts en person med kopplingar till Hagsätragruppen i Örby.

Bevisningen räcker inte

”I domen konstaterar tingsrätten att det inte går att slå fast varför offret sköts. Någon teknisk bevisning eller annan utredning som binder den person som åtalats för mordet till brottsplatsen finns inte heller”, säger tingsrättens ordförande, rådmannen Fredrik Nydén.

Vittnesuppgifterna och ”andra omständigheter” anses heller inte tillräckliga för att det ska gå att slå fast att 26-åringen har varit på brottsplatsen.

18-åringen skulle enligt åtalet ha kört gärningsmannen från platsen. Där konstateras bara kort att åklagarens bevisning inte räcker till för en fällande dom.

Inget klart motiv

29-åringen åtalades för att ha förmått offret att komma till platsen där han sköts. Tingsrätten konstaterar att det finns en rad försvårande omständigheter, som att det är klart att han antingen har fått i uppdrag av gärningsmannen att förmå offret att komma till platsen eller informerat gärningsmannen om var mötet mellan honom och offret skulle ske.

Det går dock inte att slå fast bortom rimligt tvivel att han kände till att offret skulle skjutas. Tingsrätten anser inte heller att det finns något klart motiv för honom att vilja medverka till mordet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i Örby och Östberga

Mer i ämnet