Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fångas misstänkta båttjuvar på övervakningskameror hos Lidingö segelsällskap. Foto: Övervakningsbilder från Lidingö segelsällskap

Trendbrott – nu ökar stölderna av båtmotorer i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års minskning ökar nu antalet anmälda båtmotorstölder – och Stockholmsregionen är värst drabbad. En av de båtklubbar som fått besök av båttjuvar är Lidingö segelsällskap.

– Stölderna är välplanerade och organiserade av internationella ligor. De stulna båtmotorerna återfinns i princip aldrig eftersom de förs utomlands, säger Rino Carlsson, nationell samordnare vid sjöpolisen.

Under första kvartalet i år ökade antalet anmälda stölder av båtmotorer jämfört med samma tid förra året. Under första kvartalet 2024 anmäldes totalt 139 stölder av båtmotorer i Sverige. Det är en ökning med 42 procent jämfört med samma period 2023, visar preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

I polisregion Stockholm anmäldes 71 båtmotorer stulna det första kvartalet i år. Orsaken till att Stockholms län är värst drabbat är att det finns mycket båtar här och närheten till stora hamnar enligt polisen.

– Det handlar om internationella ligor som vet vad de vill ha och för ut stöldgods systematiskt till andra länder, säger Rino Carlsson, nationell samordnare vid sjöpolisen i Stockholm.

Trots ny lagstiftning görs få kontroller

2021 blev det lagligt för myndigheter att kontrollera transporter som kör ut från Sverige. Men Rino Carlsson menar att det trots ny lagstiftning i princip är fritt fram att föra ut stöldgods från Sverige utan att bli upptäckt. Han efterlyser mer samarbete mellan myndigheter.

– Det behövs en kraftsamling. Förutom polisen behöver Kustbevakningen och Tullverket också göra detta till ett prioriterat mål för att det ska vara effektivt även på utresan.

Anmälda båtmotorstölder

Riket – första kvartalet:

2019: 432 st

2020: 367 st

2021: 205 st

2022: 183 st

2023: 98 st

2024: 139 st

Stockholm – första kvartalet:

2023: 24

2024: 71 st

Källa: BRÅ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.