Arkivbild från en förlossning. Foto: Arkiv

Trillingar dog i magen – Södersjukhuset får allvarlig kritik

Uppdaterad
Publicerad

Södersjukhuset får allvarlig kritik för den tragiska händelsen förra året när de tre barnen dog i magen, trots att den blivande mamman var inlagd på förlossning.

Den gravida kvinnan uppgav att hon hade molande värk och hård livmoder. Ändå missade Södersjukhuset att göra en CTG. Det här rapporterar vårdtidningen Vårdfokus.

Upptäckte att alla tre avlidit

Trots att det var en högriskgraviditet fosterövervakades inte barnen på nästan ett dygn och då upptäcktes att alla tre hade avlidit.

”Det är en allvarlig brist att CTG-registrering inte utfördes under det första dygnet då en trillinggraviditet klassas som högriskgraviditet och patienten hade prematura sammandragningar”, skriver Ivo i sitt beslut.

Södersjukhuset delar inte Ivo:s uppfattning. De håller inte med om att trillinggraviditeten borde ha övervakats bättre och inte heller att de borde ha utrett händelsen mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.