Trots ny teknik – läkemedelsrester renas inte från vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms vatten kommer att bli renare när Henriksdals vattenreningsverk får ny teknik. Men läkemedelsresterna förvinner inte.

Trots att det nu installeras ny teknik som gör det möjligt att rena Stockholms avloppsvatten från läkemedelsrester så kommer reningsverket inte att göra det. Stockholm vatten säger att lagen inte kräver sådan rening och att det skulle bli för dyrt.

– Vi tar bort fosfor och kväve i vattnet. Allt annat som läkemedel, bakterier och sådant där går ju igenom, säger Mikael Lind som är driftchef på Stockholm vatten.

EU:s nya vattendirektiv gör att det nu ska bli ändring på det. Stockholms vatten kommer att vara för smutsigt och därför har man nyligen upphandlat ny membranteknik. Den fungerar som ett kaffefilter.

Halterna av fosfor och kväve kommer att sänkas ytterligare. Dessutom kommer man åt dåliga bakterier, virus och mikroplaster som idag slinker igenom. Mikroplaster från bland annat schampo har uppmarksammats i media på senare tid då de små plastbitarna bland annat äts upp av fiskar och förs vidare till människor.

Vissa problem förblir ändå olösta. Resistenta bakterier är ett stort hot när antibiotika slutar bita på annars botbara sjukdomar. Men trots att membrantekniken gör det möjligt att också ta hand om just läkemedelsrester så kommer reningsverket inte att göra det.

– Det vi gör med membrantekniken är att vi möjliggör det. Idag finns inga krav på att rena vattnet från läkemedelsrester, men det är mycket möjligt att det kommer i framtiden. Då har vi vidåtagit åtgärder för att med ytterligare ett reningssteg rena bort även läkemedelsrester, säger Stockholm vattens vd Krister Schultz.

– Det är viktigt att inte skjuta med hagelbössa här för då skulle det kosta ofantligt mycket pengar och kanske inte vara möjligt. Vi måste komma lite längre i kunskapen kring exakt vad det är vi behöver rena bort och vilken som är den bästa metoden, säger Krister Schultz.

Innan någon lagstiftning finns kommer läkemedelsresterna därför att fortsätta rakt ut i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.