Alice Amorims bildekal har väckt både positiva och negativa reaktioner. Foto: Privat

Hon tröttnade på tafsarna – här är uppmaningen till föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Hennes uppmaning till pojkar och män rullar i hela Stockholm. På baksidan av Alice Amorims bil finns ett tydligt budskap om respekt mot kvinnor.

I somras var Alice Amorim på Medborgarplatsen i Stockholm när en man tafsade på henne. Mannen kom undan men Alice Amorim kunde inte släppa händelsen och fick i stället en idé, som tidningen Stockholm Direkt var först att skriva om.

– Jag kände att det här måste få ett slut, säger hon.

I arbetet kör hon dagligen sin stora svarta pickup i stora delar av staden och därför satte hon budskapet hon ville förmedla på baksidan av bilen.

– Jag kör bilen överallt och har plats, och jag kände att om det ska nå många är det en perfekt plats, säger Alice Amorim.

Blandade reaktioner

Bilen med meddelandet passerar inte obemärkt och många som passerar är positiva till och vill ta kort eller gör tummen upp, men en del blir upprörda.

– Några arga killar stör sig och kör nära och pekar finger. Då brukar jag ta registreringsnumret och ringa upp i efterhand och fråga varför de tycker att det är okej att trakassera mig, säger hon.

Riktar sig till föräldrar

Dekalen är en uppmaning till föräldrar att lära sina söner att aldrig trakassera, tafsa eller våldta oavsett hur kvinnan agerar och avslutas ”påklädda eller nakna vill vi bli respekterade!”.

– Barnen lär sig av det man ser hemma och föräldrarna måste visa dem rätt och fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.