Tuberkulossmitta på Lidingöskola

Uppdaterad
Publicerad

Flera lågstadiebarn vid en skola på Lidingö misstänks ha smittats med tuberkulos. Enligt preliminära tester som Smittskyddet i Stockholm har genomfört.

Smittan antas komma från en person i personalen som varit sjuk i tbc. De barn som utsatts för bakterier behandlas nu med en flera månader lång antibiotikakur vid infektionskliniken på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Smittskyddsläkare Åke Örtkvist säger till Ekot att det är en lärare på förskolan som varit smittad och att man därför testar barn i flera klasser.

Tbc på Lidingöskola

– Vi har i den första smittspårningen sett ett fåtal barn som varit utsatta för smitta och därför följs upp på barnkliniken. Det är en sjukdom som kan vara ganska svår, säger han.

Ett antal barn kommer nu att behandlas med en flera månader lång antibiotikakur.

Olika smittsamhet

När en person konstateras ha tuberkulos görs en smittspårning och personer som har vistats nära undersöks. Det är väldigt olika hur smittsam någon som insjuknat är, enligt Jerker Jonsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det är ovanligt att barn smittas på skolor och förskolor, enligt Jerker Jonsson, även om han inte har någon sammanställning.

– Det vanligaste är att smittan kommer från en familjemedlem, säger han.

”Behöver inte vara särskilt orolig”

De barn i Sverige som anses tillhöra en riskgrupp vaccineras mot tbc, men ett vaccin ger inte ett absolut skydd mot att smittas utan snarare mot att bli allvarligt sjuk. Det är framför allt barn vars föräldrar är födda i ett land där tbc är vanligt som vaccineras.

De flesta som insjuknar i tbc i Sverige är födda utomlands och smittas innan de kommer hit. Enligt Jerker Jonsson ligger antalet tbc-fall relativt stabilt i Sverige.

– Jag tycker inte att man behöver vara särskilt orolig. I år ligger det stadigt på samma nivå som förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tbc på Lidingöskola

Mer i ämnet