Foto: Jessica Gow/TT

Tufft för utrikesfödda att hitta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknaden är fortsatt stark i Stockholms län. Men för gruppen utrikes födda ökar antalet arbetslösa.

Arbetslösheten i länet minskade varje månad under 2016. I slutet av året var 68.646 personer öppet arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd, vilket är drygt 2.000 färre än året innan.

Bryter man ner siffrorna så har arbetslösheten bland inrikes födda minskat med 3.000 personer medan den har ökat med 1.000 personer bland de som är födda utomlands. Till stor del beror det på att många nyanlända fått uppehållstillstånd och börjat skriva in sig hos Arbetsförmedlingen.

Totalt var 25.700 inrikesfödda och 42.900 utrikesfödda inskrivna arbetslösa vid slutet av december 2016. Det innebär att den relativa arbetslösheten i länet för inrikesfödda i december uppgick till 3,1 procent, medan motsvarande andel för utrikes födda var 14,5 procent.

– Många av våra inskrivna, som unga och personer med minst gymnasieutbildning, har kunnat dra nytta av den starka arbetsmarknaden i Stockholm, vilket är glädjande. Men utmaningarna för vissa grupper består, säger Pia Ackmark, marknadschef på Arbetsförmedlingens region Stockholm Gotland.

Arbetsförmedlingen planerar nu för att ta ta emot de personer som får uppehållstillstånd under året.

– Prognosen är att sysselsättningen kommer att öka 1,5 procent och med den goda konjunkturen hoppas vi kunna lösa delar av de utmaningar vi har, säger Pia Ackmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.