Chaufförerna till turistbussarna i Stockholm har det besvärligt. Foto: SVT

Turisterna har det svårt i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Trafiken måste anpassas till en ökad turism. Annars blir det kaos på vägarna. Det menar personer som livnär sig på turisterna i Stockholm.

Chaufförerna till turistbussarna i Stockholm har det besvärligt. Ont om parkeringsplatser gör att bussarna behöver cirkulera runt i trafiken medans turisterna besöker de olika sevärdheterna som stan har att erbjuda.

Det är inte skonsamt för miljön, och det gör det ännu besvärligare för övriga trafikanter, menar Bussbranschföreningen, som föreslår att turistbussarna ska få börja köra i linjetrafikens körfält, och få dispens för att köra på broar för att snabbare nå destinationerna.

– Vi anser att vi är en del av kollektivtrafiken. Vi bör ha samma rättigheter som linjetrafiken, säger Pär Åkerberg, ordförande för Stockholms läns bussbranschförening.

Du tror inte det skulle innebära förseningar för SL-trafiken?

– Nej. Vi är inte ute efter att stanna till vid busshållplatser och hoppa av och kliva på. Vi vill enbart kunna köra i linjetrafikens körfält. Det tror jag inte skulle innebära några förseningar, säger Pär Åkerberg.

Fått uppleva turen

Politiker och tjänstemän har fått åka med på en busstur för att se vilka hinder turistbussarna stöter på. En av de som följde med på resan är Petra Schagerholm (MP).

– Det tar lång tid, det är trängsel, det finns ont om parkeringsplatser. Klart är att något måste vi göra, säger Petra Schagerholm (MP), ersättare trafiknämnden.

Är det något du sett under resan som du tycker man bör ändra på redan nu?

– Det borde inte vara ett sånt problem att släppa på och av våra turister vid slottsbacken, säger Petra Schagerholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.