Sayan Isaksson från restaurangen Imouto i Stockholm tar emot en stjärna i den nordiska Michelin guiden under en pressträff i Stockholm. Foto: Jesscia Gow / TT

Två nya Michelin-stjärnor till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I fjol blev Maeemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn först i Norden med att tilldelas tre stjärnor i anrika Guide Michelin. Men Sverige får fortsätta att vänta på sin första trestjärniga restaurang i Guide Michelin.

Under onsdagsförmiddagen presenterade Michelin den nya utgåvan av Michelinguiden för de nordiska länderna. På Vasateatern i Stockholm avslöjades vilka restauranger som de anonyma och noggranna inspektörerna har valt ut.

– Guide Michelin-inspektörerna är experter som har gått kockskola och restaurangskola. Det är ett unikt heltidsjobb. De testar mellan 250-300 måltider varje år, ofta långt ifrån sina hem och ofta helt själva. De betalar också för alla måltider, berättar, Michael Ellis, internationell direktör för Michelinguiden.

En ny stockholmskrog på stjärnlistan

Sverige fick inte sin första trestjärniga krog i år heller. Däremot fick två restauranger varsin ny stjärna. En till Malmörestaurangen Sture, och en till Stockholmsrestaurangen Imouto. Dessutom fick Vollmers i Malmö som sjätte svenska restaurang genom tiderna två stjärnor i Guide Michelin. Beskedet om Michelinstjärnan kom som en överraskning för Stockholmskrogen.

– Jag fick precis veta, sa den omtumlande restaurangägaren Sayan Isaksson när han klev upp på scenen på Vasateatern.

Stjärnorna är inte livslånga, utan restaurangerna måste jobba hårt för att behålla stjärnorna år efter år. Samtliga svenska krogar behöll sina stjärnor från förra året, med undantag för Mathias Dahlgrens Matsalen och Frantzén som förlorade sina två stjärnor eftersom restaurangerna har lagt ner sina verksamheter eller flyttat. Det innebär att det nu återstår en Stockholmskrog med två Michelinstjärnor.

Stjärnornas olika betydelser

En stjärna betyder att restaurangen är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor innebär att restaurangen är ”värd en omväg”. Med tre stjärnor, alltså full pott, så är restaurangen ”värd en resa i sig”.

Det stjärntätaste landet under 2016 var Japan, med totalt 557 stjärnor fördelat på 429 restauranger.

Sverige får fortsätta att vänta på sin första trestjärniga restaurang i Guide Michelin.

Fakta: Svenska Michelinkrogar 2016

Den första upplagan av Guide Michelin, som gavs ut 1900 och delades ut gratis till bilköpare, hade en listig baktanke: att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset för bilar.

I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor, där full pott innebär betyget ”värd en resa i sig”.

Sverige tog plats i guiden för första gången 1984, då fyra restauranger i Stockholm tilldelades stjärnor.

Från och med 2016 kan även restauranger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö få stjärnor.

Svenska restauranger med Michelinstjärnor 2017:

2 stjärnor: 

Fäviken Magasinet, Järpen 

Vollmers, Malmö 

Oaxen Krog, Stockholm. 

1 stjärna: 

Hotel Borgholm, Borgholm 

PM & Vänner, Växjö 

Daniel Berlin, Skåne Tranås 

Ekstedt, Stockholm 

Esperanto, Stockholm 

Gastrologik, Stockholm 

Imouto, Stockholm 

Mathias Dahlgrens Matbaren, Stockholm 

Operakällaren, Stockholm 

Sushi Sho, Stockholm 

Volt, Stockholm 

Bhoga, Göteborg 

Koka, Göteborg 

Sjömagasinet, Göteborg 

SK Mat & Människor, Göteborg 

Thörnströms Kök, Göteborg 

28+, Göteborg 

Upper House, Göteborg 

Sture, Malmö 

Bloom in the Park, Malmö

Källa: Michelin Nordic Guide

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.