Under onsdagsförmiddagen presenterade Michelin den nya utgåvan av Michelinguiden för de nordiska länderna. På Vasateatern i Stockholm avslöjades vilka restauranger som de anonyma och noggranna inspektörerna har valt ut.
– Guide Michelin-inspektörerna är experter som har gått kockskola och restaurangskola. Det är ett unikt heltidsjobb. De testar mellan 250-300 måltider varje år, ofta långt ifrån sina hem och ofta helt själva. De betalar också för alla måltider, berättar, Michael Ellis, internationell direktör för Michelinguiden.
En ny stockholmskrog på stjärnlistan
Sverige fick inte sin första trestjärniga krog i år heller. Däremot fick två restauranger varsin ny stjärna. En till Malmörestaurangen Sture, och en till Stockholmsrestaurangen Imouto. Dessutom fick Vollmers i Malmö som sjätte svenska restaurang genom tiderna två stjärnor i Guide Michelin. Beskedet om Michelinstjärnan kom som en överraskning för Stockholmskrogen.
– Jag fick precis veta, sa den omtumlande restaurangägaren Sayan Isaksson när han klev upp på scenen på Vasateatern.
Stjärnorna är inte livslånga, utan restaurangerna måste jobba hårt för att behålla stjärnorna år efter år. Samtliga svenska krogar behöll sina stjärnor från förra året, med undantag för Mathias Dahlgrens Matsalen och Frantzén som förlorade sina två stjärnor eftersom restaurangerna har lagt ner sina verksamheter eller flyttat. Det innebär att det nu återstår en Stockholmskrog med två Michelinstjärnor.
Stjärnornas olika betydelser
En stjärna betyder att restaurangen är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor innebär att restaurangen är ”värd en omväg”. Med tre stjärnor, alltså full pott, så är restaurangen ”värd en resa i sig”.
Det stjärntätaste landet under 2016 var Japan, med totalt 557 stjärnor fördelat på 429 restauranger.
Sverige får fortsätta att vänta på sin första trestjärniga restaurang i Guide Michelin.