Lasermannen, John Ausonius, på Kumlaanstalten 2001. Foto: SVT

Uppgifter: Tyskland vill få ”Lasermannen” utlämnad

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland vill få John Ausonius utlämnad för att eventuellt väcka åtal mot honom, skriver Aftonbladet. Han är sedan länge misstänkt för ett mord som begicks i Frankfurt 1992, strax innan han greps av svensk polis.

John Ausonius, mer känd som Lasermannen, är sedan 1996 misstänkt för ett mord i Tyskland. Nu, 20 år senare, vill tyska myndigheter ha honom utlämnad för att eventuellt väcka åtal, rapporterar Aftonbladet.

Restauranganställd dödades

Enligt tidningen ska tysk polis vara på väg att resa till Sverige för att träffa och förhöra Ausonius med anledning av ett brutalt kvinnomord som begicks i Frankfurt 1992. En 68-årig garderobiär på en restaurang sköts till döds när hon var på väg hem från sitt arbete. Gärningsmannen lyckades fly från platsen på cykel.

Utreder kopplingar

En vecka tidigare ska John Ausonius ha besökt samma restaurang och då ha uppträtt aggressivt och hamnat i bråk med kvinnan, som han påstod hade stulit ett elektriskt fickminne ur hans väska. En tomhylsa som hittades på platsen visade att mordvapnet var en pistol av samma kaliber som Ausonius hade haft.

John Ausonius har redan tidigare under sin tid på Kumlaanstalten blivit förhörd om mordet av tyska utredare. Nu har det drygt 20-åriga mordfallet blivit aktuellt igen. Enligt Stuttgarter Zeitung utreder man om Ausonius vid tidpunkten för mordet umgicks i högerextrema kretsar i Tyskland. Något som han förnekat i tidigare förhör.

Advokaten oförstående

John Ausonius advokat Thomas Olsson ställer sig oförstående till att tyska myndigheter nu skulle ha tagit upp en 20 år gammal utredning igen.

– Jag har inte hört någonting alls om det här. Jag vet att tysk polis förhörde honom för något år sedan och sedan har inget mer hänt, säger han till SVT Nyheter.

Mord och mordförsök

Ausonius avtjänar sedan 1992 ett livstidsstraff. Han är dömd för ett mord och nio uppmärksammade mordförsök i Stockholm och Uppsala under det tidiga 1990-talet. Samtliga attentat riktade sig mot människor med utländsk bakgrund.

Enligt Aftonbladet, som har intervjuat honom, har Ausonius på senare tid fått ha obevakade permissioner. Den senaste för två veckor sedan. I förra veckan fick Ausonius besked om att Tyskland vill han honom utlämnad, berättar den dömde mördaren själv för tidningen.

– Har det verkligen rätt att komma med ett åtal nu när det inte hänt någonting på 20 år? Den frågan är viktig att få svar på innan jag vet vad jag ska svara på om jag ska åka ner dit eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.