Uje Brandelius gör föreställning om sin sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan repade artisten Uje Brandelius på en soloföreställning efter att ha släppt en skiva. Men då fick han ett besked som skulle förändra allt.

På en teaterscen i Vasastan i centrala Stockholm står Uje Brandelius och repar inför premiären av sin föreställning Spring, Uje, spring. Föreställningen har samma namn som hans skiva som släpptes förra hösten och i helgen är det dags för premiär.

Ett år för sent.

Ville ge mellansnacket plats

För de flesta är 45-åringen troligtvis mest känd som frontman i popbandet Doktor Kosmos som bildades 1991.

Men förra året valde han alltså att släppa en soloplatta och för att slippa turnera ville han istället sätta upp en föreställning i Stockholm där mellansnacket skulle få ta plats.

– Jag har alltid gillat att mellansnacka och hade funderat på hur det skulle vara om jag fick mellansnacka hur mycket jag ville om vad jag ville. Och då tänkte jag att en föreställning kunde vara ett bra tillfälle, säger han och fortsätter:

– Så då började vi repa och försöka få ihop låtarna med mellansnacket som skulle handla om livet, kärleken, barn och dagishämntningar.

Fick besked om obotlig sjukdom

Men under repetitionsperioden började han känna att någonting var fel och han tvingades söka sjukvård.

Och efter att ha konstaterat att symptomen inte berodde på någon nerv i kläm eller ett för ihärdigt kaffedrickande fick han ett mardrömsbesked.

– Då fick jag beskedet att jag hade Parkinsons sjukdom. Jag hade inte ens tänkt på att jag kunde ha det i och med att jag är så ung och det första jag tänkte då var ju att det inte blir någon föreställning.

”Kanske inte har lång tid på mig”

Men efter att den första chocken och sorgen hade lagt sig började han fundera på att sätta upp föreställningen igen.

– Jag började tänka på att jag ändå är ganska frisk nu. Och när man lyssnar på skivan så finns det väldigt många låtar som handlar om saker som adresserar funderingar som handlar om att bli sjuk. Låten Spring, Uje, spring handlar om att jag har väldigt bråttom i livet, och det har jag ju nu, säger han och fortsätter:

– Det tillsammans med att jag kände att jag kanske inte har så lång tid på mig, jag vet ju inte hur min kropp funkar om några år, gjorde att jag bestämde mig för att göra den här föreställningen.

Sjukdomen i huvudroll

Ja, ett år efter att det var tänkt att han skulle kliva upp scenen så är det i helgen dags för premiär.

Men det är ett nytt ämne som fått huvudrollen.

– Efter sjukdomsbeskedet kändes det ju jättekonstigt att göra en föreställning och inte nämna det som upptar min tankeverksamhet så himla mycket, min sjukdom. Därför kände jag mig tvingad att plocka in sjukdomen i föreställningen och har man väl gjort det så har ju den huvudrollen, säger han

Samtidigt lovar han mycket mer.

– Den kommer att handla om att prioritera i livet och om vilka drömmar är värda att uppfylla. Funderingar som alla brottas med, sjuk eller inte.

Förra året skulle föreställningen handla om livet, kärleken och dagishämntningar, vad handlar den om nu?

– Livet, kärleken, dagishämntningar och Parkinsons sjukdom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.