Alva Lander med sin häst ”Herbie”. Tillsammans har de goda chanser att tävla på Sweden International Horse Show senare i höst. Foto: privat

Ung stockholmstjej bland de bästa ryttarna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En talangsatsning för unga ryttare i Sverige är i full gång. Alva Lander, 22 år från Stockholm är yngst i satsningen och det går bra för henne. Just nu leder Alva rankningen med sin häst. Om det fortsätter gå så bra som det hittills har gjort, rider hon snart på Friends Arena på Sweden International Horse Show.

”Jag hinner inte träffa folk som inte rider. Det blir inte så.”, säger Alva Lander, medan hon står i stallet, tidig lördagsmorgon.

Hennes liv kretsar kring hästar. Det är kanske det som krävs för att bli så pass duktig som Alva är.

Hur mycket tid lägger du ner på att rida?

– Det är det enda jag gör. Jag är i stallet hela dagarna, säger Alva Lander.

Hon är yngst av alla de som tagits ut till talangsatsningen.

– Det känns hur bra som helst, säger Alva Lander.

Två kval återstår

Just nu kvalar hon till att få rida in på jättearenanan Friend Arena, för att tävla på Sweden International Horse Show. Men först måste hon vara bland de fyra bästa i Sverige under 25 år. Nu återstår två kval och efter det börjar tävlingen i november, om hon lyckas ta sig dit.

– Just nu ligger jag delad etta. Det känns jättebra och chanserna ser goda ut, säger Alva Lander.

Att ta steget upp till senior nivå är ofta både stort och svårt. Det är därför denna satsning görs, för att gå in och stötta ungdomarna så att det blir lättare att ta steget. Om Alva lyckas ta sig till Sweden International Horse Show, skulle det betyda en ljus framtid inom dressyr.

– Att man redan varit på en så stor tävling innan man gått upp i senior tror jag är väldigt viktigt. Sen är det såklart väldigt häftigt att bara vara där. Det blir ju ett erkännande att man är en av de bättre i Sverige, säger Alva.

Vill till OS

Vad är ditt stora mål ?

– Jag vill rida OS, säger hon.

När skulle du kunna vara där?

– Det tar väldigt lång tid. Om man ska köpa en häst som kan gå OS är det väldigt dyrt. Oftast köper man en ung häst som man sen tränar upp. Och det tar ganska lång tid att träna upp en häst.

Är det en process som du har påbörjat?

Ja, just nu letar jag efter en ung häst som ska vara så pass bra, säger hon.

Bakgrund

Alva är uppvuxen i Gamla Stan i Stockholm. Alvas storasyster red och det tyckte Alva verkade coolt. Så, vid sju års ålder började Alva på ridskola. Vid 16 års ålder tog Alva ett sabbatsår från skolan för att arbeta hos en av Sveriges allra främsta dressyrryttare och tränare – Louise ”Lussan” Nathhorst. Där föddes dressyrintresset på riktigt och framgångarna har inte låtit vänta på sig.

Förra året var Alva och hennes häst ”Herbie” tvåa på Young Rider-SM. De var även med och tog hem brons på Young Rider-EM i Frankrike. De har vunnit Young Rider-klasserna i Falsterbo och varit nominerade till morgondagens stjärna på Ryttargalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.