Foto: SVT

Unga får bo gratis på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Är du myndig kan du i framtiden få en lägenhet på ett äldreboende i din kommun. Till reducerad hyra eller helt gratis – om du är villig att hjälpa de gamla i deras vardag. Så lyder i alla fall förslaget från oppositionen i Österåkers kommun. 

Tanken är att de unga ska krydda de äldres vardag med cirka 30 timmars sällskap i veckan. Det kan handla om promenader, att lösa tekniska problem, laga mat ihop, eller bara att samtala och få nya vänner.

Vi träffas på Solskiftets äldreboende en solig eftermiddag. Vid fikabordet sitter några inbjudna gymnasieungdomar och samtalar med de boende.

– Jag blir jätteglad när jag hör om det här förslaget. Jag tycker att det vore toppen om de unga ville komma hit och bo här med oss, säger nittioåriga Evy Franzén, och tar en tugga på sin bulle.

– Jag blir glad av att se ungdomar, vore skoj att ha dem här, säger Evy Franzen 90 år Foto: Frida Claesson/SVT

– Jag blir alldeles lugn när jag kommer in här. Det är något som vi unga kan behöva. Våra liv är ofta väldigt stressiga, med studier, extra jobb och att ständigt vara uppkopplade. Jag saknar även goda råd inför framtiden och de tänker jag att de som bor här kan ge oss, säger Linnea Fällman 18 år.

– Det bästa vore att få nya vänner, säger Kalle Karlsson 18 år Foto: Frida Claesson/SVT

Möten mellan generationer

Det är oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) som lagt en motion där hon vill erbjuda Österåkers myndiga ungdomar att bo gratis eller till rabatterad hyra på äldreboenden i utbyte mot exempelvis 30 timmars sällskap i månaden.

– Jag tycker att det vore en sån win/win om vi kan genomföra detta. För mig är det mötet som är det centrala. Jag tänker att jag själv skulle vilja bo med unga när jag åldras. Ett sätt att häva ensamheten och känna sig uppdaterad, fortsätter Ann-Christine Furustrand (S).

Lediga lägenheter på äldreboende

Kommunen har över 4.000 i sin bostadskö, trots att det byggs bostäder tar det flera år att komma över en hyreslägenhet. Däremot finns det emellanåt lediga platser på äldreboenden i kommunen. För att lösa de ungas bostadsbrist och ge de äldre en meningsfullare vardag hoppas Ann-Christine Furustrand (S) att detta förslag skall mottas positivt av den borgliga majoriteten.

– Det byggs just nu två nya äldreboenden till i kommunen, och jag tror att det kommer att finnas lägenheter och rum över. Det vore fantastiskt om några av dessa kunde gå till de unga.

Moderaterna positiva

Och chanserna att det ska bli något av detta ser just nu ljusa ut, eftersom även Moderaternas ledare ställer sig positiv till idén.

– Jag tycker att det är en jätteintressant idé. Ett förslag att titta vidare på. Funderar även på hur man kan lösa det rent juridiskt med subventionerat boende mot lättare hjälpinsatser. Vi ska absolut titta vidare på förslaget, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

Stor succé i Finland

Centerpartiet i Åre kommun har tidigare föreslagit en liknande lösning, och boendeformen har prövats och utvecklats i både Nederländerna och Finland. I Finland är konkurrensen stor för att komma åt en av dessa lägenheter, och i flera finska städer bor numera unga och äldre under samma tak.

Kaffet är slut och det börjar skymma. Evy Franzén funderar på vad hon skulle säga till en framtida ung granne när och om det blir verklighet.

– Välkommen, hoppas att du skall trivas och att du vill stanna här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.