Ungdomarna i Fittja tiger

Uppdaterad
Publicerad

I Fittja väljer ungdomarna att tiga framför att tala om den dramatiska skottlossningen på Ungdomens hus för tio dagar sedan.

I går träffade ABC ungdomar på fritidsgården i Fittja där den för en och en halv vecka sedan var skottlossning och tre unga människor skadades. Tystnaden är kompakt kring skottlossningen, och en av anledningarna är misstron mot polisen. Och ju mindre invånarna pratar med polisen desto större är risken för ett laglöst samhälle.

Tio skjutna

Skottlossningen på Ungdomens hus är bara en i raden av skjutningar i Fittja och Norra Botkyrka den senaste tiden. Hittills har tio personer skjutits varav åtta har varit ungdomar. Men trots att polisen har pratat med offren så har de ingen officiellt misstänkt hittills.

En teori är att det handlar om uppgörelser mellan gäng eller nätverk, men det är inget som polisen vill bekräfta. Däremot berättar Johan Åkerlund vid polisens särskilda gänginsats att så kallade böter förekommer i den undre världen.

Ökad utanförskap

Det faktum att ingen vill prata med polisen gör inte bara polisarbetet svårare utan ökar utanförskapet, och risken är att norra Botkyrka allt mer blir ett laglöst samhälle som styrs av kriminella.

Bland invånarna går meningarna isär även om de flesta känner sig trygga. En del vi pratar med tycker att det behövs fler poliser, men många ungdomar här känner sig trakasserade och vill att de ska bli färre.

Gängmedlemmar

Flera av de ungdomar som blivit skjutna i benet den senaste tiden är med i gäng eller ligger på gränsen att komma med. Just i norra Botkyrka är de etablerade gängen så som Bandidos och Hells Angels inte stort representerade. Här är det istället mindre konstellationer och gamla medlemmar ur 90-talsgänget Fittja Boys som styr.

Men det finns också indikationer på att det hänsynslösa gänget Black Cobra håller på att etablera sig i området och andra delar av Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.