Foto: SVT/ Kristin Törngren

Unikt tunnellopp på lördag

Uppdaterad
Publicerad

En gång och sedan aldrig mer. På lördag är det dags för Stockholm Tunnel Run Citybanan 2017 med 33.159 anmälda på startlinjen från 33 nationer.

Den 25 mars hålls loppet som aldrig mer kommer att hållas igen, Stockholm Tunnel Run Citybanan 2017. Bakom eventet står två av Sveriges största löpararrangörer: Lidingöloppet, som huvudarrangör, och Midnattsloppet är medarrangör. Lidingöloppet har efter ansökan till Trafikverket fått möjlighet att använda Citybanans service- och utrymningstunnel som arena för helgens tunnellopp. Efter loppet kommer servicetunneln att vara stängd för allmänheten.

Start och säkerhet

Det är en utmaning att på ett säkert sätt förflytta 33.159 löpare tvärs över Stockholm. Bland annat för alla löpare en speciellt framtagen reflexväst att springa i. Platsen för startområdet är lånat av Akademiska Hus och själva starten kommer att gå på Karolinska Institutets område som för lördagen är ombyggd till rymma de cirka 33.000 deltagarna. Målområdet sker i Fatbursparken i närheten av Medborgarplatsen. Genom ett samarbete med Stockholms Stad, Trafikverket samt SL och Implenia AB kan arrangörerna utnyttja områden som inte är helt färdigställda än.

– Utmaningarna har varit många, inte minst att springa genom byggområde och att etablera våra ytor. Vi är övertygade om att alla löpare kommer att tas emot på bästa sätt, säger Tomas Hoszek, Generalsekreterare Lidingöloppet.

Ett 10-tal aktiviteter kommer underhålla löparna längs vägen. Foto: SVT/ Kristin Törngren

Fem ledstjärnor

Både ovan och under mark kommer löparna få uppleva många aktiviteter i olika skepnader. I tunneln kommer aktiviteter att ske, där några sträcker sig så lång som 200 meter. Loppet har fem utvalda värdeord som sin ledstjärna. Det är orden ”unikt, häftigt, upplevelse, nytänkande och Stockholm” som ska prägla upplevelsen för deltagarna. Mycket mer än så går inte att avslöja just nu.

– Det har verkligen varit jätteroligt att planera detta och även en utmaning att inte avslöja någonting, säger Tomas Hoszek.

Bidrag till behövande

Stockholm Tunnel Run Citybanan 2017 samarbetar med Stockholms Stadsmission. En av loppets startgrupper, Charitygruppen, har en högre anmälningsavgift och de pengarna skänker Lidingöloppet skänker direkt till Stockholms Stadsmission. I samband med vanlig anmälan har också övriga deltagare haft möjlighet att skänka 100 kr till Stockholms Stadsmission. I detta lopp har det nu samlats in 680.000 kr.

– Hjälpbehovet är stort och vi behöver verkligen både pengarna och skänkta överdragskläder i vårt arbete med akut och långsiktigt stöd för människor som har hamnat utanför, säger Marika Markovits, direktör på Stockholms Stadsmission.

Stockholm Tunnel Run Citybanan 2017

Loppet är ca 7,6 km, varav ca 6 km sker i tunneln.

Antal anmälda löpare: 33 159 stycken.

Första startgrupp: 09.00.

Sista startgrupp: 16.30.

Allt överskott från loppet tillfaller Lidingöloppets och Midnattsloppets arrangörsföreningar där pengarna satsas på ungdomsverksamheten. Detta inom IFK Lidingö Friidrott samt IFK Lidingö SOK (Lidingöloppet) och Hammarby IF (Midnattsloppet).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.