Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Lieselotte van der Meijs/Stockholms stad

Landstinget vill förbättra upphandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals skattekronor har slösats bort när landstinget gjort fel eller missat viktiga punkter i upphandlingar. Nu vill alliansen i landstinget ändra regelverken och styrningen så att inte fler misstag begås.

Stödstrumpor för 6.000 kronor styck, konsultkostnader på över en miljard och en felaktig upphandling om skärgårdstrafiken som måste göras om.

Flera gånger har landstingets upphandlingar kritiserats av Konkurrensverket.

Nu vill alliansen ge landstingsdirektören i uppdrag att öka effektiviteten, minska byråkratin och förbättra upphandlingarna.

– Det betyder att vi vill vässa landstingets organisation för att frigöra resurser till sjukvården och kollektivtrafiken, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Det har varit flera kritiserade upphandlingar, kommer det här innebära att det inte blir fler sådana?

– Min ambition med ändrade regelverk och ändrad styrning kring upphandlingsområdet är att vi inte ska ha fler sådana historier, säger Irene Svenonius (M).

Och konsultkostnaderna, kommer de att minska framöver?

– Det är inte ett konkret mål med det här uppdraget, men en naturlig effekt är att det ska blir kostnader över tid, säger Irene Svenonius (M).

Oppositionen inte imponerad

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, tycker att alliansens uppdrag till landstingsdirektören saknar konkreta åtgärder och siffror.

– Det här bekräftar precis det vi har sagt, att landstingsmoderaterna som har styrt i tio års tid slösar bort vårdens pengar på mycket annat. Byråkratin och konsultkostnaderna måste minska. Men det som saknas är konkreta åtgärder hur det ska gå till, säger Erika Ullberg.

Irene Svenonius (M) svarar på kritiken:

– Det här visar att oppositionen inte vet hur man leder en stor verksamhet. Vi kan inte styra varje tjänsteman, men däremot den övergripande organisationen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.