Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Upplands-Bro bygger mest

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet i Stockholms län ökar, men varierar stort mellan kommunerna. Om man räknar hur många bostäder som påbörjas per kommuninvånare hamnar Upplands-Bro i topp.

Under 2015 och 2016 påbörjades 32.993 bostäder i Stockholms län enligt siffror från Statistiska centralbyrån som Dagens Samhälle ställt samman.

I rena siffror påbörjades flest bostäder i Stockholms stad, 11.959 stycken. Men om man tittar på hur många bostäder som påbörjats i relation till hur många invånare som bor i kommunen så hamnar Upplands-Bro i topp. Där har det under de senaste två åren påbörjats 35 bostäder per tusen invånare, totalt 894 bostäder.

Stora skillnader mellan kommuner

I toppen när det gäller det relativa byggandet hamnar även Sundbyberg och Solna, med 31 respektive 30 påbörjade bostäder per tusen invånare. Motsvarande siffra i Stockholms stad är 13, nära genomsnittet i Sverige som ligger på 12.

I botten hamnar Nynäshamn med fyra påbörjade bostäder per tusen invånare. Även Danderyd (5), Lidingö (6) och Vallentuna (7) tillhör de kommuner som påbörjat få bostäder i relation till invånarantalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.