Offret hittades bunden till både händer och fötter. Foto: Ur polisens förundersökning

Ur arkivet: Brutala tortyrmordet på holländaren Hendrik Drost

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på holländaren Hendrik Drost skapade stor uppmärksamhet på 60-talet. Han hittades mördad i Klarakvarteren i centrala Stockholm vintern 1965. I tidningarna döptes mordet till Tortyrmordet och i veckans avsnitt av Veckans brott så visar man fallet igen.

Det är en nollgradig förmiddag den fjärde december 1965 som chefen för mordkommissionen, G. W. Larsson, kliver in i den nedslitna lägenheten på Vattugatan 9. På golvet ligger den unge holländaren Hendrik Drost död,  han är bunden till händer och fötter.

Drost har också misshandlats innan han knivhöggs ihjäl med minst 15 knivhugg. Av såren att döma rör det sig om en 20 centimeter lång jaktkniv.

Foto: Ur polisens förundersökning

Skoavtryck blev en viktig pussel

Golvet är täckt av krita, vilket gör att polisen hittar tydliga skoavtryck. Ett av skoavtrycken är särskilt tydligt och kommer att bli en viktig pusselbit för att lösa mordgåtan.

De hemlösa som bor i rivningslägenheterna förhörs, och två utredare skickas ut till Drosts bekanta.

Snöret som offrets händer bundets med Foto: Ur polisens förundersökning

Polisen hittar knivar

Hos två av Drosts landsmän hittas knivar, snören, hammare och ett par skor vars sulor stämmer överens med skoavtrycken i lägenheten där Drost mördades.

De två männen grips och döms för mord till sluten psykiatrisk vård.

Se mer om tortyrmordet i ”Veckans brott” i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.