Andra utbrottet på kort tid av fågelinfluensa i Stockholms skärgård. Foto: Janerik Henriksson/TT och Pontus Lundahl/TT

Utbrott av fågelinfluensa på Muskö

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt fall av fågelinfluensa har konstaterats i en mindre hobbybesättning på Muskö i Stockholms skärgård, rapporterar Jordbruksverket. Alla djuren måste avlivas.

Det handlar om vad Jordbruksverket kallar en liten hobbyflock på Muskö, ett femtontal höns och ett tiotal vaktlar. Fem hönor har redan dött och i dag kommer resten att avlivas. Tamfåglarna har smittats av vilda fåglar.

– Det finns mycket sjöfågel där och den här sjukdomen cirkulerar bland sjöfåglarna där ute, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Ett skyddsområde med tre kilometers radie och ett övervakningsområde med tio kilometers radie från besättningen har upprättats. Det betyder bland annat att det är förbjudet för obehöriga att gå in i djurstalllar med fjäderfä och andra fåglar.

Andra utbrottet i södra skärgården på kort tid

Det här är det andra utbrottet i Stockholms skärgård bland hobbybesättningar inom kort tid. I december smittades en mindre hobbybesättning på Utö av fågelinfluensa. Dessutom har ett 20-tal vilda fåglar hittats smittade.

– Den som har tamfåglar måste vara väldigt försiktig och ha dem instängda så de inte blir smittade av vilda fåglar, säger Karin Åhl.

Förra året infördes skyddsnivå 2 för fågelinfluensa i hela landet. Det innebär att fjäderfä på alla kommersiella anläggningar ska hållas inomhus. Hobbybesättningar tillåts inhägnade utomhus, förutsatt att äggen och köttet enbart används i det egna hushållet.

Fågelinfluensa finns i många varianter och är mycket smittsam mellan fåglar. Den aktuella typen av virus (H5N8) har aldrig smittat till människa. Viruset cirkulerar bland såväl vilda fåglar som fjäderfä runt om i Europa och i andra delar av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.