Foto: TT

Uteslutna SD-politiker startar nytt parti

Publicerad

William Hahne och Gustav Kasselstrand, ledarna för Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU som uteslöts ur partiet våren 2015, har bildat ett nytt parti.

En ansökan om att registrera partinamnet ”Alternativ för Sverige” har skickats in till Valmyndigheten, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Jessica Ohlson och Adam Berg, som även de uteslöts sex månader senare, är också med i det nya partiet.

Valmyndigheten bereder just nu ansökan där det framkommer att partiet siktar på valet till kommunfullmäktige i Stockholm och längre fram även Europaparlamentsval och riksdagsval.

Lyfte fram försvaret

Förra lördagen bjöd de fyra politikerna in till mingelkväll där de presenterade det nya partiet. Det är oklart vad partiet ska driva för frågor. Enligt gäster som Ekot pratat med ska arrangörerna bland annat ha varit kritiska mot att SD är för kompromissvilliga i migrationsfrågan. De kritiserade också feminismen och lyfte fram försvaret.

Ekot har förgäves sökt de fyra initiativtagarna för en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.