Ett 40-tal nazister från Svenska motståndsrörelsen har frihetsberövats vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp. Foto: Matilda Rehnman

Våldsamt upplopp i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal nazister från Svenska motståndsrörelsen har frihetsberövats vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp.

– Det var ett fyrtiotal demonstranter och alla är nu gripna och förda till polisstationen, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Demonstranterna som kommer från den nazistiska Svenska motståndsrörelsen samlades utanför TV-huset på Gärdet vid 13-tiden för att genomföra en icke tillståndsgiven demonstration. Polisen kallades till platsen.

– I yttrandefrihetens namn är vi skyldiga att låta dem genomföra sin demonstration så länge det går lugnt till, säger Eva Nilsson vidare.

Demonstranterna gick till attack

Polisen eskorterade de cirka 40 demonstranterna från Östermalm till Medborgarplatsen. Allt gick lugnt till. Väl på plats skulle nazisterna hålla ett kortare möte och blev anvisade en plats på torget. Då hände något. Helt plöstligt sprang de rakt mot poliserna med sköldar som de bar på. I tumultet som uppstod med polisen blev en av demonstranterna skadad och fick föras bort med ambulans.

Alla gripna för våldsamt upplopp

Poliserna, som var ungefär lika många till antal, lyckades omringa demonstranterna och samla ihop dem innan de fördes vidare till polisstationen.

– Just nu är rubriceringen våldsamt upplopp och brott mot ordningslagen, men det kommer att bli fler för enskilda deltagare,  avslutar Eva Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.