Landstingsrådet Håkan Jörnehed (V) tycker att det bör finnas fler enheter som Södra BB. Foto: TT

Vänsterpartiet: Alliansen har misskött förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Från Vänsterpartiet kommer reagerar man skarpt mot omorganisationen som innebär att Södra BB på SÖS läggs ned.

Enligt SöS ledning är omorganisationen nödvändig dels på grund av lokalproblematik.

– Men i en politisk styrd organisation som Stockholms läns landsting, ligger ansvaret för nedläggningen ytterst på den styrande högerminoriteten, skriver Håkan Jörnehed landstingsråd för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Förlossningsvården på SÖS

– Alliansen, som så varmt talar om valmöjligheter och valfrihet i vården, ser nu passivt på när en unik förlossningsenhet försvinner. Att antalet hänvisningar i länet ökat beror dessutom på att alliansen i snart nio år misskött förlossningsvården, säger Håkan Jörnehed.

Vänsterpartiet vill att det ska finnas fler enheter som Södra BB i Stockholms län. Och man har föreslagit att exempelvis Huddinge sjukhus skulle få en sådan förlossningsenhet.

Viktigt med alternativ förlossningsvård

– Nu ser vi hur Alliansen stänger ner ytterligare en fungerande offentlig vårdinrättning. Jag slås av att det ännu en gång är vård riktad till kvinnor som drabbas. Man skulle aldrig lägga ner någon annan sorts sjukvårdsverksamhet av byggnadstekniska skäl eller lokalproblematik. Byggnadstekniska utmaningar ska aldrig få gå ut över kvalitén på vården i landstinget, säger Håkan Jörnehed.

Södra BB är den enda verksamheten i sitt slag i den svenska förlossningsvården. En lågriskenhet där kvinnor med normal graviditet får mödravård, förlossningsvård och eftervård i samma lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården på SÖS

Mer i ämnet