Daniel Vesterhav menar att många skjutningar orsakas av konflikter som handlar om något ganska trivialt. Foto: SVT

Vapen har blivit en statussymbol

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossningarna har gäckat Sörmland de senaste åren, men det är sällan avsikten är att någon ska mördas. Det kan snarare röra sig om att skrämma en person efter att denne prata för länge med ens flickvän.

Daniel Vesterhav är tillförordnad enhetschef på enheten för forskning om ekonomiskt och organiserad brottslighet på Brottsförebyggande rådet, Brå. Han menar att vapnen som rör sig inom kriminella kretsar fungerar mer som en statussymbol.

– Inom kriminella kretsar är det många av killarna, för det rör sig ju om killar, som har ett vapenintresse. Det är lite status att ha ett vapen och det är väldigt viktigt i den kriminella miljön att bygga på sitt skrämselkapital, att visa att man har makt att sätta bakom orden. En tillgång till vapen kan vara en sådan sak som kan förstärka skrämselkapitalet och det kan också vara en trygghet att ha ett vapen. Det man måste komma ihåg är dock att även om det är en ganska god tillgång på vapen är det ganska sällan de använder vapen. De flesta inom kriminella kretsar använder nästan aldrig sitt vapen för att skjuta med, åtminstone inte på en person, säger han. 

Skott i benet som straff

Enligt Daniel Vesterhav sker få skjutningar i syfte att döda någon. Det rör sig snarare om att skrämma en person eller rent av avsiktligt skada någon genom ett skott i benet. Konflikterna som ligger bakom skjutningarna behöver inte alltid vara grundade i speciellt mycket.

– Det här är personer som inte vill tappa ansiktet och många är ganska lättkränkta. Detta gör att de tar till våld för något som egentligen är ganska trivialt, som att någon till exempel har pratat för länge med ens flickvän. Då den man skjuter på eller bestraffar ofta är en del av den kriminella miljön måste han svara på det för att inte tappa ansiktet, säger Daniel Vesterhav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.