Svenska Filminstitutet och Film och TV-Producenterna presenterade vårens filmer. Foto: SVT

Vårens filmer presenterade

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen presenterade Svenska Filminstitutet och Film och TV-Producenterna vårens kommande svenska biofilmer. Efter senaste årens svaga publiksiffror för svensk film är nu frågan om vårens filmer kommer att nå ut bättre.

Det är ett brett utbud av spelfilmer och dokumentärer som presenteras – sju spelfilmer och sex dokumentärer kommer att gå upp på biograferna före sommaren.

Svenskt tema

Alla spelfilmer har svenskt tema, däribland Sameblod som utspelar sig i 30-talets Lappland.

Mer nutida är Brev till en seriemördare och Den enda vägen, båda spelfilmer som utspelar sig i det våldsamma Malmö.

– Ibland är det så lätt att tappa hoppet och säga att inga filmer fungerar publikt. Men de kommer med jämna mellanrum och när vi ser en film som En underbar jävla jul eller En man som heter Ove – och vi ser hur folk går man ur huse för att titta på filmerna – så förstår vi att folk vill se svensk film, säger Charlotta Denward, Film och TV-Producenterna.

Stockholmsfilm av irländsk regissör

En mycket svensk, men kanske smal, spelfilm är Stockholm My Love. Den handlar om en arkitekt spelad av artisten Neneh Cherry.

I filmen försöker hon att bearbeta ett trauma som hon varit med om i en av Stockholms förorter. Filmens regissör är irländaren Mark Cousine som försälskat sig i Stockholm.

– Film är konsten av ljus och Stockholm är staden av ljus. Stockholm är en av de mest visuellt komplicerade städerna i världen, så det är en gåva för en filmmakare, säger Mark Cousine.

”Det känns jättefint”

Nästan hälften av de presenterade filmerna är dokumentärer. Den skalliga primadonnan skildrar skådespelerskan Kim Anderzons sista tid. Filmen är regisserad av hennes dotter Tintin Anderzon och Tintins bror Fredrik Egerstrand.

– Det var tungt att hålla på när det gick som det gick, så klart. Nu har vi låtit det här vila i ett och ett halvt år, och nu när vi har samlat ihop material och sitter och tittar på det så är det väldigt helande. Det känns jättefint, säger Tintin Anderzon.

Har du i filmarbetet sett några nya sidor av din mamma?

– Ja, det gör man faktiskt, och man gör det även när folk berättar om henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.