Vargtiken i Riala misstänks vara försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen misstänker att vargtiken i Rialareviret har försvunnit.

Preliminära uppgifter tyder på att det inte finns några spår efter tiken i reviret, skriver Länsstyrelsen i Stockholms län .

Länsstyrelsen har vid två tillfällen spårat efter vargar i reviret, och bara hittat spår efter tre vargar. I slutet av mars väntas svar från en DNA-analys, men ”mycket talar för att det är den vuxne hannen...samt två valpar från 2010 eller 2011”, skriver Länsstyrelsen.

Rialareviret

-Om tiken fanns kvar i reviret borde vi ha hittat revirmarkeringar även från henne. Dessutom borde vi ha hittat löpblod, säger rovdjurshandläggare Andreas Zetterberg till hemsidan.

Andreas Zetterberg säger att det inte är troligt att tiken har lämnat reviret frivilligt, men vill inte spekulera i vad som kan ha hänt henne.

-Det kommer antagligen att spekuleras om allt från illegal jakt till drunkning. Men om tiken verkligen är död kan det ha berott på en mängd andra saker som inte alls behöver vara så dramatiska. Mycket kan hända i en vild vargs liv, säger han till webbplatsen.

ABC

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rialareviret

Mer i ämnet